Rodinný dům ve Střelicích u Brna

Rodinný dům ve Střelicích u Brna
Spolupráce:Kateřina Margoldová, Anežka Martínková
Adresa: Malá stránka, Střelice, Česká republika
Projekt:2010
Realizace:2011-12


foto: Jaroslav Kučera
Střelice jsou obec v blízkosti Brna. Ačkoliv většina obyvatel jezdí za prací do Brna, město žije vlastním životem. Fungují zde obchody i služby, pracovní příležitosti i volnočasové vyžití. Centrum obce vyrostlo podél cest, je zde kostel na návsi, staré hospody i velká radnice. Ulice jsou tvořeny souvislou řadou domů, obvykle přízemních a patrových, s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Obec leží  v údolí podél železniční trati a má vlastní nádraží. Na sever od Střelic se nachází areál s podzemními zásobníky pohonných hmot.

Ulice Malá stránka, na konci které se dům nachází, je slepou ulicí ve směru východ-západ. Na konci se rozšiřuje do malého prostranství. Ulice je tvořena souvislou řadou domů nalepených na sebe. Téměř všechny domy jsou přízemní. Ulice je udržovaná. Naproti řešenému domu je dvůr základní umělecké školy. Ulici Malá stránka ukončuje na severozápadě rozlehlý a opuštěný dvůr.

Před rekonstrukcí působil dům z ulice velmi solidně a udržovaně. Stejný pocit jsme zažívali ze strany uzavřené zahrady. Obyvatelé dům využívali jak pro bydlení, tak jako sídlo vlastní společnosti - firmy zajišťující aukce grafik a známek. Rozhodli se, že oddělí práci od domova a objekt budou využívat pouze pro bydlení. Za tímto účelem si před námi nechali vypracovat již dvě architektonické studie od známých kanceláří. Jen se s žádným z návrhů nedokázali zcela ztotožnit. Během této práce se rovněž upravoval stavební program a zadání. Proto byla ze začátku ve vzájemné spolupráci určitá opatrnost, kterou se nám postupně podařilo překonat.
Dům byl uvnitř předělen příčkami a zdmi na malé a tmavé prostory, špatně se v něm orientovalo. Obytné prostory otevřené na sever do zahrady byly tmavé a stísněné. Zahrada dostávala málo světla, protože jí stínil slepý štít ve střeše. Zahrada nebyla přístupná z obytných místností. Dům ale nabízel některá příjemná zákoutí. Rozhodli jsme se těchto momentů využít.
Půdu jsme nechali volnou a návrh situovali do jedné úrovně. Do zahrady jsme expandovali pouze přízemní hmotou pracovny a obývacího pokoje. Zápraží domu jsme využili a v uzlu obytného prostoru rozšířili. Vznikl tak venkovní obývací pokoj. Důležité pro nás bylo prosvětlení a zpřehlednění tmavého domu. Pracovali jsme s průhledy, a velkorysým otevřením obytných prostor. Vzrostlou zahradu jsme se snažili co nejvíce zachovat. Z místnosti pracovny jsou přímo před okny kmeny vzrostlých borovic. Důležitou roli v celém domě hraje mateiálová jednota bílé omítky a dubového dřeva.
Dispozici domu jsme rozdělili střední chodbou, která odděluje obytnou a klidovou část. Na západní straně domu je kuchyň, jídelna, obývací pokoj a pracovna, vše řešené jako jeden členěný prostor. Ve východní části obytné dispozice se nachází tři obytné pokoje. Na severní straně je umístěna rodinná koupelna, prádelna a pokoj dcery (rozšířené okno do zahrady). Na jižní straně je ložnice a pokoj syna. Ze středové chodby je přístupná malá koupelna. Stávající schodiště do sklepa a do patra jsme uzavřeli dveřmi. Podkroví zůstává volné. Výsledkem je prosvětlené bydlení prorostlé se zahradou.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
22.02.13 03:22
pěkný
Michal Fišer
24.02.13 01:44
...
ondrejcisler
24.02.13 11:20
rekonstrukce
akuric
24.02.13 04:25
elegance
Táňa Nálepková
28.02.13 06:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier25