Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce bytu L v Bratislavě

Autor: Cerberi, s.r.o. | Martin Bosík
Adresa: Staré mesto, Bratislava, Slovensko
Realizace: 2012 Užitná plocha: 48 m²

Rekonštruovaný byt sa nachádza v Bratislave, v Starom meste. Dôležitým faktorom pre investíciu bola poloha a teda komfort užívania v historickom centre a zároveň návratnosť investície, na ktoré má poloha v  zásadný vplyv.
    Byt sa nachádzal v pôvodnom stave s menšími úpravami, čiže stav z prvej polovice minulého storočia s prístavbou malej kuchyne na pôvodnej terase. Dispozícia a tiež technický stav bytu si vyžiadali komplexnú rekonštrukciu vrátane stavebných úprav značného rozsahu. Nároky na plochu a finálne riešenie sú prispôsobené pre užívanie bytu jednou, alebo dvoma osobami.
    Najdôležitejším faktorom pre úspešný návrh a realizáciu je jasná predstava klienta a reálny pohľad na pomer medzi nákladmi a kvalitou. Vďaka tomu mohla byť tvorba konceptu racionálna, priama a systematická. Nosnou myšlienkou návrhu je maximalizovať optické spojenie priestorov vo vnútri bytu, a tiež napojenie na veľkú exteriérovú terasu. Odvážne rozhodnutie pre odstránenie všetkých priečok v byte a ich nahradenie sklenenými bezrámovými preskleniami so závesmi prinieslo želaný efekt a po odtiahnutí závesov a žalúzií je vnútorný priestor, ktorý bol pôvodne členený na malé izbičky, otvorený a svetlý. Pôvodné klasické dvere a okno na terasu v obývacej časti nahradilo veľké presklenie s pevnou časťou a posuvnými dverami, a terasa sa tak stala súčasťou bytu, nielen jeho doplnkom. Kúpelňa a kuchyňa si v byte vymenili miesto, čo umožnilo prepojiť kuchyňu s obývacou izbou a dodať kúpelni potrebnú plochu pre veľkorysejšie a komfortnejšie riešenie.
    Rozvody sietí v byte boli v pôvodnom stave, častokrát havarijnom. V byte boli vymenené všetky rozvody vody a kanalizácie až po napojenie na stupačky. Elektrické rozvody boli realizované kompletne nové a to aj s prípravou pre rozvody internetu a alarmu. Najväčším technickým problémom bolo kúrenie, ktorého rozvody boli vyhotovené pre systém doby realizácie domu / expanzná nádoba na streche / a ktorých trasy a prepojenia nebolo možné jednoducho lokalizovať a upraviť pre aktuálne potreby telies a ich nové polohy. Zaujímavosťou bol samostatný prívod teplej vody priamo z kotolne, kde sa na nečakanom mieste nachádzal aj ventil na jeho uzavretie. Pravdepodobne sa jednalo a špeciálnu úpravu pre pôvodného majiteľa bytu, ktorý mal byť aj pôvodným majiteľom celého domu.
    Po ukončení stavebných úprav a inštalácii nových sietí, boli v celom byte spravené nové omietky s osobitným dôrazom na vyrovnanie stien, ich vertikalitu a uhly. Dôsledné dodržanie týhto požiadaviek si vyžiadala neskoršia montáž atypického nábytku, ktorý je zabudovaný a teda je potrebné dodržať všetky rozmery a uhly pre jeho správne osadenie. Pôvodná podlaha sa nedala použiť, ale z praktického hľadiska nebolo vhodné ju spolu so všetkými vrstvami odstrániť, preto sa previedla špeciálna nivelizácia na existujúce podlahy, ktorá vytvorila podklad pre lepenie novej. Pred realizáciou sadrokartónových podhľadov a podláh, bolo nutné urobiť prípravu na osadenie a montáž kotevných profilov zasklených stien, ktoré sa nachádzajú dole v podlahe a hore v sdk podhľade. Príprava bola vyhotovená pomocou atypických oceľových prvkov, ktoré bolo možné v malom rozmedzí dolaďovať tak, aby boli profily zapustené presne podľa požiadaviek. Do plochy podhľadu boli tiež zapustené profily pre závesy, umiestnené za sklom. Výsledné minimalistické detaily priestor opticky odľahčujú a dodávajú jednoduchú eleganciu. Podlaha v byte je z bieleného dubového masívu, celoplošne lepená bez dilatácií. V časti kuchyne a kúpelne je podlaha z veľkoformátovej dlažby gresu, tmavosivej farby. Tento materiál tvorí tiež steny v kúpelni aj kuchyni, a farebne dopĺňa svetlú podlahu a zariadenie. Na terase sa pod nový drevoplastový povrch položila hydroizolácia na báze pvc a vybudovalo sa nové zábradlie.
    Nábytkové zariadenie bytu bolo navrhnuté a vyrobené zväčša ako zabudovaný atyp, niektoré časti ako stoličky, sedačka, posteľ a pod. boli dodané od kvalitných etablovaných výrobcov. Väčšina plôch je v prevedení striekanou farbou a v časti obývačkovej steny je to morená jaseňová dyha. Špeciálnu pozornosť si zaslúži zelený šatník oproti kúpelni so striekanými frézovanými úchytmi, ktorý bolo kvoli šírke chodby nutné zasekať do steny a vytvoriť v ňom v stene niku pre osadenie a zabudovanie pračky. Obývačková zostava je tvorená otvorenými policami v dyhovom prevedení, skrinkou na televízor, kde televízor je zavesený na dvierkach skrinky a pracovným kútom so stolom a skrinkami, ktoré slúžia na odkladanie pracovných dokumentov a zároveň schovávajú prípravu pre umiestnenie klimatizačnej jednotky pod stropm. Spodné skrinky pod televízorom sú kotvené do steny a preto nemusia mať podporné nožičky čo opticky odľahčuje plochu nábytku. Šatník prístupný zo spálne využíva priestor pôvodného šatníka a po prekrytí striekanými doskami sa na prvý pohľad „stráca“. Doprava veľkorozmernej krycej dosky šatníka si vyžiadala mimoriadne opatrenia a šikovnosť realizátora. Steny spálne sú prekryté tapetou s motívom mapy sveta, ktorá odkazuje na cestovateľskú vášeň investora a pri priehľade z obývačky, kedy sa odvníma ako celok, vytvára príjemné pozadie a efekt tomuto priestoru. Ďalšou výzvou bolo usporiadanie kuchyne a kuchynského sedenia v obmedzenom priestore. Samotná kuchyňa vďaka správnemu usporiadaniu a výberu spotrebičov umožňuje plnohodnotné využívanie. Výtvarným akcentom je leštená atypická betónová pracovná  doska v jednom kuse, ktorej dopravu na miesto muselo zabezpečiť 7 ľudí. Nerezový drez osadený v doske je ručne robený kus s minimalistickým vzhľadom a detailom. Stôl ktorého umiestnenie bolo vybrané s ohľadom na výhľad na terasu nachádzajúcu sa na východnej strane, je vyhotovený ako konzola zo steny, teda nemá podpornú nohu na konci, čím vytvára levitujúci efekt. Z hľadiska designu stoja za zmienku aj radiatory, ktoré boli komplet vymenené, špeciálne vyniká čierny metalízový radiátor v kúpelni. Zvláštnosťou kúpelne je tiež osadenie umývadla vedľa okna akoby, vysunutého zo steny a skrinky na toaletné potreby zavesenej zo stropu tak,  aby sa zachoval efekt spojenia priestorov sklenenou priečkou.
    Finálne skompletovanie všetkých prvkov a detailov od zariadení, ventilov, batérií a sanity, zariadenie kuchyne, výberu svietidiel, vypínačov a mnoho ďalších prvkov prebiehalo za aktívnej účasti investora. Na každú drobnosť bol kladený dôraz a každá bola samostatne posudzovaná. Rovnako aj celý priebeh rekonštrukcie, ktorá bola mimoriadna svojim rozsahom, technickými zásahmi, prevedením a náročnosťou na detaily.





















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 12.02.13
Návštěvnost: 51265 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pochvala a úcta Lenka Šiftová 14.02.13 08:06
Dokonalé... Jan Pavel 14.02.13 09:22
??? novotný 14.02.13 10:27
Kamrlíkárna? Ne, díky! Jan Pavel 14.02.13 16:29
Vychytaný Richter 15.02.13 09:07
??? novotný 15.02.13 13:50
Hezké a promyšlené, až na . . . S. Kuchovský 18.02.13 15:56
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.