Bambusový dům

Bambusový dům
Spolupráce:Vanda Štěpánová, Bořivoj Srba, Jakub Staník, Lukáš Svoboda
Autor zahrady: Petr Förchtgott
Realizace:2008
Užitná plocha:428 m2
Zastavěná plocha:216 m2
Plocha pozemku:1362 m2
Obestavěný prostor:1258 m3


Dům stojí v zahradě na mírně svažitém pozemku v rezidenční části Brna, a právě z tohoto pozemku vychází i inspirace, optické propojení se zahradou a celková výsledná lehkost. Okolní novodobou zástavbu víceméně ignoruje. Je postaven pro životní styl obyvatel domu a je ovlivněn jejich vztahem k hmatatelným i duchovním hodnotám východu.  Základním kompozičním prvkem je horizontála. 
Koncept domu jasně odděluje jednotlivé funkční slupky a řemesla.
Dům je složen z přiznané nosné konstrukce a jejich lehčích výplní. Nosnou část tvoří železobetonový skelet s deseti pilíři čtvercového průřezu, ty podporují monolitické stropní desky, které je výrazně přesahují vykonzolovanými částmi.   Konstrukční modul je 6,3 x 3,75 m. konstrukční výšky 3,1 m. 
Kubický dům o celkovém rozměru 10 x 20 m je jednogenerační (5+1) s dvojgaráží a zázemím.  V přízemí je situovaná společenská část, v  patře klidová a pavlače, střecha je pochozí s výhledy na město. Po obvodu domu jsou komunikace (vstup, pavlač, schodiště). Právě pavlač se osvědčila jako skvělý obytný prvek a clona vnějšího prostředí.
Základní použité materiály jsou beton, sklo, černý kov a dřevo. Okna jsou hliníková a dřevěná, dveře dřevěné, žaluzie bambusové, vnitřní i venkovní podlahy jsou dřevěné.
Zahrada je vytvořena na kompozičním principu kontrastu mezi geometricky kruhovitými tvary pobytového trávníku i vodních nádrží a rozvolněným, přirozeně působícím uspořádáním obvodové zeleně.
Uplatňují se zde prvky charakterizující současný vývojový trend návratu k přírodě: koupací jezírko, květnatá louka, ozelenění střechy i fasády.
Zvláštností je výsadba mrazuvzdorných bambusů, odkazující na architekturu domu.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
betonová konstrukce
gabrusa
14.02.13 08:36
také
saktor
14.02.13 10:04
to: gabrusa
Thomas
14.02.13 10:56
zahrada
Martina
14.02.13 10:01
pozor
pankrbec
14.02.13 10:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier Štěpán