Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Knihovna Rentemestervej
Biblioteket ‪Rentemestervej

Autor: COBE architects, Transform
Zahradní architekt: Schönherr

Adresa: Rentemestervej 76, Kodaň, Dánsko | mapa
Web: www.bibliotek.kk.dk
Investor: město Kodaň
Náklady: 5 625 000 Euro Realizace: 2011
Soutěž: 2009 Užitná plocha: 3150 m²

foto: Stamers Kontor
Objekt knihovny Rentemestervej na severozápadním okraji Kodaně tvoří vznášející se boxy potažené zlatavě se třpytícím tahokovem. Knihovna od dvojice dánských ateliérů COBE a TRANSFORM se nachází v bývalé průmyslové oblasti, která dnes prožívá překotný vývoj, ale uchovává si své původní kouzlo. V chaoticky strukturovaném a pestrém prostředí lze jen těžko najít charakteristický rys, kterého by se mohli architekti chytit. Přístavba, která se podobá vyskládanému stohu knih, obsahuje uvnitř funkce podněcující společenský život. Mezi zrekonstruovaným objektem a nově přistavěnou knihovnou se nachází atrium otevřené přes celou výšku domu. V přízemí atria se nachází kavárna a soustava schodišť vedoucí do  horních tří podlaží s tématickými sbírkami pro děti, mládež a dospělé jsou rozděleny. V nejvyšším patře pak leží koncertní sál.



Nová knihovna představuje rozšíření stávajícího kulturního domu na severozápadu Kodaně. Přístavba obsahuje čtyři hlavní funkce: dětskou knihovnu, knihovnu pro mládež, knihovna pro dospělé a koncertní sál. Zcela unikátní návrh knihovny se skládá ze čtyř zlatých boxů poskládaných na sebe, přičemž každý z kvárdů obsahuje jednu z těchto funkcí. Knihovna je zcela vědomě navržená tak, aby se podobala stohu knih. Uvnitř každého podlaží se pak odehrává vlastní svět s komponovanou scénografií. Prostory mezi jednotlivými boxy jsou využívány flexibilním způsobem. Při procházení domem zažívají návštěvníci souhru mezi jednotlivými boxy a volným prostorem mezi nimi. Neméně důležitý prvek představuje světle hnědý interiér a vnější obklad ze zlatavého eloxovaného hliníku, který sjednocuje fasádu i přes rozdílné umístění oken. Fasáda se při pohledu zvenku mění celý den v závislosti na dopadajícím slunečním světle. Některá z oken jsou umístěná za kovovou mřížovinou a jsou tak během dne stěží patrná, ale v noci se dokáží zevnitř jasně rozzářit.
COBE

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 03.02.13
Návštěvnost: 35470 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.