Rodinné domy ve svahu

Rodinné domy ve svahu
Objekty slouží k bydlení i k pronájmu na rekreační účely.
2 x 2 apartmány jsou navržené tak, aby umožnily různé kombinace režimů pro cca 4x 6 až 8 osob.
Návrh podléhal schválení CHKO Šumava a zcela vyhověl jejich požadavkům.
Respektuje objemové a tvarové uspořádání původní šumavské zástavby. Budova má obdélníkový půdorys v poměru stran 1:2, sedlovou střechu s přesahem a požadovaným sklonem. Domy jsou situovány delší osou rovnoběžně s vrstevnicemi, částečně zapuštěné do terénu. Požadované osazení se zapuštěním domu až ke hraně střechy umožnilo přístup do obou podlaží novostavby z úrovně terénu.
Velkorysé podkroví - Jeho pozici nad terénem s přímou vazbou na jihozápadní stranu, krásné výhledy a možnost dobrého prosvětlení - jsme využili k umístění obytného prostoru. Pokoje jsou umístěné v dolní části objektu.
Domy jsou dělené na dvě samostatné bytové jednotky. Obě jednotky jsou dispozičně totožné - zrcadlově převrácené dle střední osy. Jsou odděleny společným závětřím (2NP) a technickým zázemím (1NP). Hlavní vstup do bytů je přístupný přes společné nevytápěné závětří ve střední části domu, z kterého se schodištěm lze dostat přímo na úroveň 1NP (technické zázemí). Do obytného prostoru s kuchyňskou linkou se vchází přes zádveří, s přístupem do šatny a wc. Obytný prostor je rozšířen o balkon ve štítě domu a terasu na terénu přístupnou vikýřem na JZ podélné straně domu. Prostor je osvětlen velkými štítovými okenními otvory doplněnými  střešními okny. V přízemí bytové jednotky, přístupné po vnitřním  jednoramenném schodišti, jsou situovány dvě samostatné ložnice, pracovní kout, wc, koupelna a šatna. Podél celé severovýchodní strany je přesahem střechy vytvořené velkorysé podloubí.
Konstrukce objektů je převážně zděná z keramických bloků. Stropy jsou keramické, krovy dřevěné. Jako krytina byl z cenových důvodů místo původně navrženého přírodního šindele použit umělý. Obložení fasád je z modřínu. Při zapuštění do svahu objekt domu od terénu odděluje monolitická ŽB opěrná stěna.
Objekty jsou vytápěné kotlem na peletky.

Užijte si neotřelou dovolenou či víkend v chalupě na Šumavě.

15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super
Ivan Šefčík
04.02.13 10:40
hezké s výhradami . . .
S. Kuchovský
06.02.13 11:42
Příjemné a vkusné
Roman Fiala
07.02.13 09:06
vtipné
Jakub Roskovec
07.02.13 11:26
prosba
šárka
07.02.13 12:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A.LT architekti