Museum Nebuta

青森市文化観光交流施設

Museum Nebuta
Autor: molo design
Autoři:Todd MacAllen, Stephanie Forsythe
Adresa: Yasukata 1-1-1, Aomori, Japonsko
Soutěž:2002
Realizace:2011
Užitná plocha:4340 m2
Plocha pozemku:13012 m2




Nebuta-no-ie Warase představuje muzeum a kulturní centrum v Aomori na severu Japonska. Muzeum se nechalo inspirovat řemeslnou zručností a duchem festivalu Nebuta, který je největší svého druhu v celém Japonsku. Obří papírové loutky (o rozměrech až 9 x 7 x 5,5 metru) vypráví během festivalových představení  bájné příběhy hrdinů, démonů a zvířat. Figuríny jsou zevnitř osvětleny a kromě nadživotní velikosti nabývají rozzářenou magickou auru. Muzeum Nebuta vytváří pro tyto mýtické postavy domov, sdílí tradice, archivuje historii a živí budoucnost této jedinečné kulturní formy. Muzeum, které se návštěvníkům otevřelo 5. ledna 2011, leží u hlavového nádraží v Aomori v místech, kde se město setkává s mořem. Celý objekt je oděn do zvlněných ocelových stuh, přičemž každá má svůj jedinečný tvar: rozevírají se, aby umožnily pronikání světla, nabídly výhled z muzea, ale také průchod krytou pasáží. Každý z pásů byl jinak zohýbán během prefabrikace a následně na místě ručně smontován. Žádná z částí není výsledkem digitálního navrhování; mám rád, když jsou všechny díly vytvořeny ručně, lidský zásah totiž oživuje funkci.
Předsazená vnější zástěna vytváří po obvodu místo pro krytou pasáž, která slouží k přechodu mezi dnešním velkoměstským životem a světem mýtů. Další vrstvu na fasádě představuje světlo a stín odrážející aktuální počasí. Za rudými stuhami se ukrývá homogenní šedá krabice podobná okolnímu městskému prostředí. Obyčejné všudypřítomné předměty jako například stožáry silnoproudého vedení nebo prodejní automaty dokáží ve výsledku zmizet díky své uniformitě. V tomto případě se budova s rozvlněným závěsem snaží aktivizovat uliční scenérii a proměňovat každodenní zážitky v divadelní představení. Okolo projíždí cyklisté, dělníci přichází poobědvat nebo děti si pohrát ve sněhu, čímž obohacují kvalitu výsledné divadelní hry. Uvnitř temného interiéru se nachází podpůrné provozy pro vytváření masek Nebuta. Interiér se podobá černému divadlo, což dovoluje nepřeberné množství využití a realizování různých představ. Abstraktní materiály, neviditelné zpracování detailů i tlumený výběr barev umožňuje návštěvníkům plně se soustředit na příběhy vyprávěné loutkami Nebuta. Prosvětlené papírové skulptury působí jako by se v temné hale vznášely. Jejich zářivé barvy se pouze ´čeří´ v podlaze podobné vodní hladině.
Obří posuvné dveře rozdělují i spojují hlavní výstavní prostor od divadelního a víceúčelového sálu. Otvíravá zástěna dovoluje dynamické proudění Nebuta během hudebních a divadelních představení, kdy Nebuta opouští budovu a vyráží do města skrze další mohutné posuvné dveře. Diváci sedící uvnitř mohou přes otevřené dveře sledovat přístav v Aomori s pohořím Hakkōda v dáli.
molo design
0 komentářů
přidat komentář