Centrum umění Kvilda

Rekonstrukce bývalé celnice a přístavba ateliérů

Centrum umění Kvilda
Spolupráce:Václav Derner, Kateřina Margoldová
Adresa: Kvilda 19, Kvilda, Česká republika
Investor:Centrum umění Kvilda, o.s
Projekt:2008-10
Realizace:04.2010 - 08.2012
Zastavěná plocha:430 m2
Obestavěný prostor:3700 m3


foto: Jakub Vlček
Stavba se nachází v centru Kvildy u kostela sv. Štěpána, dominanty obce. Obec leží v Národním parku Šumava, blízko německých hranic.
Úkolem bylo vytvořit česko-německé centrum pro umělecké aktivity s ateliéry a ubytováním pro pořádání workshopů a rezidenčních pobytů v průběhu celého roku.
Zástavba v obci je tvořena shluky samostatných domů podél cest volně přecházejících do krajiny. Základní úvahou bylo vybudování nové stavby ateliérů propojené se starým domem a zvýraznění obou domů jako samostaných objektů. Ateliéry byly umístěny do hloubky parcely na hranici pozemku, kde na jedné straně vymezují obecní hřbitov a na druhé straně vytváří dvůr pro Centrum umění a sportovní areál. Dům bez velkých ambicí zarůstá do struktury obce. Hlavním prostorem je halový ateliér se severním světlem otevřený do střechy. Grafická dílna v přízemí pronikající i do původní stavby je vybavena unikátními litografickými lisy. Součástí domu je také ze dvora přístupné zázemí pro sportovní areál obce. Starý dům byl očištěn od přístavby na pozemku hřbitova a materiálových nánosů ze 70.let, nově byla předefinována okna zmenšením jejich měřítka. Dům byl upraven pro malý sál s knihovnou, dílnami a ubytováním.
Nový dům je dřevostavbou tvořenou kombinací masivních rámů a velkoformátových dřevěných panelů. Nosná konstrukce je přiznána v interiéru. Zvenku je dům obalen do modřínového šindelového kabátu, materiálu rovněž použitém na blízkém kostelu. Stávající dům je zděný, omítnutý ručně hlazenou omítkou. Pro vytápění objektu je použito tepelné čerpadlo s geotermálními vrty.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
okna, šindel
lasifa
21.01.13 07:40
zájem
Tomáš Petrášek
22.01.13 09:23
funkce
Zuzana Froňková
24.01.13 10:55
Moc pěkné.
Martin Rusina
24.01.13 01:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier25