Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Studentské koleje
Studentenwohnheim

Autor: Nickl & Partner Architekten | Hans Nickl, Christine Nickl-Weller
Adresa: Im Neuenheimer Feld 136, Heidelberg, Německo | mapa
Web: www.studentenwerk.uni-heidelberg.de
Investor: Studentenwerk Heidelberg

Realizace: 2008-09
 Užitná plocha: 3800 m²

Nově postavený objekt kolejí univerzity v Heidelbergu se nachází na exkluzivním místě poblíž břehu řeky Neckar v oblasti známé jako Neuenheimer Feld (Pole nových domovů). Příjemné společné ubytování pro 194 studentů leží na území, pro které je charakteristická solitérní výstavba a samostatné rozmístěné budovy. Projekt studentských kolejí tvoří dvě terasovité jednotky (o třech či čtyřech podlažích), které jsou sloučeny, aby vytvářely kompaktní obytný celek: jedno křídlo ukotvuje celý soubor a poskytuje architektonické zakončení. Druhou meandrující část tvoří skládaná kompozice, která prostorově spojuje objekt kolejí s okolními obytnými stavbami. Uspořádání obou částí vytváří dvě oddělená nádvoří s výhledem na okolní scenérii včetně přiléhajícího břehu řeky Neckar.
Centrální nádvoří netvoří jen hlavní vstupní část, ale také místo ke každodennímu setkávání a veřejné náměstí obrácené k řece. Tato část propůjčuje kolejím společenský charakter a vytváří živé ohnisko celého areálu. Jsou zde umístěny rekreační funkce kolejí jako například společenské místnosti, kavárna a kuchyňka. Dvě centrální schodišťová jádra a pavlače umožňují rychlejší přístup jednotlivým studentským pokojům primárně koncipovaným jako garsoniéry.
Uplatněný princip skládání je výraznou architektonickou strategií: v první řadě vytváří prostory, které vyskládané nad sebou představují souvislý celek. Tento princip skládání lze snadno vyčíst z návrhu fasády. Zdánlivě nekonečná stuha je zvlněna nejen v horizontálním směru, ale také vertikálně, kde hravě otevírá a uzavírá celý soubor kolejí. Jedním z hlavních prvků celého návrhu je severojižní cesta pro chodce a cyklisty, která spojuje univerzitní areál s nábřežím Neckar. Náměstí, které vzniklo na této ose, nabízí celou řadu míst s různou atmosférou. Pozvolný přechod mezi veřejnou cestou a soukromou rezidenční čtvrtí počítá s otevřenými výhledy do ubytovacího areálu a vybízí ke vzájemné komunikaci.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.01.12
Návštěvnost: 32117 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.