Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Galerie Örsta
Galleri i Örsta HB

Autor: Claesson Koivisto Rune
Spoluautor: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Deta Gemzell, Kumi Nakagaki, Jaime Montes
Adresa: Friskens väg, Örsta 511, Kumla, Švédsko | mapa
Web: www.galleriorsta.se
Investor: Birgitta a Anders Fasth
Realizace: 2009-10 Užitná plocha: 350 m²

foto: Mikael Pauli
Galerie Örsta je umístěná v poli. Při projíždění kolem září celý objekt jako velké dopravní značka. Nová budova galerie moderního umění vytváří s přilehlou starou farmou a klientovým rodinným domem komorní 'vesnici' reprezentující tři století místní stavební tradice. Galerie je umístěna na umělém kopci sloužícím jako 'nárazník ' izolující objekt od vlhké zeminy. Základna domu kopíruje topografii kopce. Zakřivená základna, která se pak zrcadlí v prohnuté střešní římse, vytváří dojem jakoby se plocha zakřivovala a působí jako širokoúhlé panoramatické plátno.
Fasáda je natřená bílou barvou, do níž byly ještě před zaschnutím aplikovány tři tuny speciálních odrazivých skleněných korálků. Tento způsob ošetření obvodového pláště vyvinul umělec Mikael Pauli po vzoru reflexních ploch známých například z přechodů na křižovatkách. Při pohledu ze stejného úhlu jako zdroj světla působí objekt jako by sám zářil. Když kolem galerie projíždíte, pak se vám na chvíli zdá jakoby se objekt jasně zazářil. Stejného efektu lze dosáhnout také v noci. Když na budovu dopadnou světlomety projíždějících aut. Tento efekt dokládají připojené fotografie se dvěma 150 W lampami – jednou červenou a jednou modrou – ozařující fasádu z různých úhlů. (Rádi bychom zdůraznili, že tyto obrázky NEBYLY nijak upravovány v Photoshopu anijinými programy – kromě běžného fotografického software).
Poměrně úzké vstupní dveře a okenní otvory procházející od země až po střechu způsobují, že lze jen těžko odhadnout velikost stavby. Z dálky působí menším dojmem, ale při bližším ohledání zjistíte, že se dům týčí do výšky 6,7 metru. Rozmístění otvorů na fasádě se vztahuje k vnitřnímu rozvržení stěn. Stejně tak jsou okna umístěna na opačných stranách domy, aby se otevřely průhledy z jedné strany na druhou. Zvýšená úroveň podlahy galerie odpovídá vrůstu okolního obilí. Interiér je rozdělen do čtyř různě velkých místností vzájemně propojených centrálním křížovým vstupem a prohlídkovým okruhem po obvodu.
Speciálně navržená lavice vyrobená v Botsaně firmou Mabeo Furniture byla v galerii instalována poměrně nedávno.
Claesson Koivisto Rune
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.01.11
Návštěvnost: 28802 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.