Věž v Heřmanicích

Věž v Heřmanicích
Projekt:2011
Realizace:15.9.2012
Náklady:3 500 000 CZK


Foto: Roman Dobeš
"Při jídle se nemá mluvit, nikdo se nemá u stolu hněvat, nýbrž má pustit starosti z hlavy."   
Magdalena Dobromila Rettigová

Jednu okurku nakrájejte a ve větší míse smíchejte s 30 kubíky modřínového dřeva, přidejte obec Heřmanice na Liberecku, výhled na třetí největší elektrárnu v Polsku a starostu Heřmanic Stříbrného. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přisypat až 12 tisíc vrutů). Pak do něj zapracujte dvojité schodiště, výhled na Jizerské hory a peníze z evropských fondů. Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na měsíc). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a znovu upleťte okurku.
Jeden z prvních projektů Libereckého ateliéru Mjolk, vypracovaný bez konkrétného místa, zadání či investora. Rozhledna je dřevostavbou o průměru 5 metrů, vysoká je 23,7 metrů a stojí na 54 stojnách. Z finančních důvodů se původní prohlá forma musela narovnat. Pozměnil se také vršek rozhledny, kde vznikla dvě vyhlídková patra.



Jeden z našich stěžejních projektů vznikl krátce po založení našeho ateliéru. Na čtrnáct dní jsme se přesunuli do jednoho domu na Ještědském hřebeni a přemýšleli jsme, co vlastně chceme jako architekti dělat. Jen tak, bez zadání a bez konkrétního místa tak vznikl návrh této rozhledny.

 Umisťování staveb do volné krajiny je neobvyklá architektonická disciplina, které má u nás na severu Čech tradici, na kterou lze sebevědomě navázat. Jakmile byl návrh hotov, začali jsme shánět klienta.
Naivní? Ani náhodou! Do měsíce jsme měli nadšeného starostu obce Heřmanice pana Stříbrného. Seděli jsme na zasedání obecního zastupitelstva a zcela vážně se bavili, jak projekt realizovat.
Během pár dalších měsíců jsme získali stavební povolení a sehnali peníze z evropských fondů na realizaci rozsáhlého projektu stavby cyklostezek, jejichž středobodem se stane rozhledna v Heřmanicích. Projektu se nakonec účastní celkem tři obce – Heřmanice, Dětřichov a polská Bogatynia.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Další technické údaje
mjölk architekti
14.01.13 09:06
veža v Heřmanicích
Kollar Ladislav
14.01.13 12:08
už stojí
imho
14.01.13 03:51
HMOTNÉ MOC
MUFNA
14.01.13 07:10
redakční
imho
14.01.13 07:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od mjölk architekti