Rodinná usedlost

Rodinná usedlost
Lokalita

oravský region - samota uprostřed řídce rozmístěných rekreačních chat ve volné krajině

Zadání

rodinná usedlost s funkcí trvalého bydlení i rekreace širší rodiny

Architektura
Záměrem bylo vytvořit „dům“, který bude čerpat z tradičních místních stavebních prvků a forem a přirozeně vstoupí do kontextu okolní krajiny.
Investor kladl zároveň velký důraz na splnění náročných požadavků na moderní bydlení a rekreaci. Předobrazem architektonického ztvárnění se stala forma usedlosti, typická pro osídlování samot v některých oblastech severního Slovenska. Poměrně rozsáhlý stavební program byl rozdělen do tří téměř identických hmot, z nichž dvě jsou osazené na kamenném soklu. Sokl vymezuje chráněnou privátní (exteriérovou) zónu a vyrovnává poměrně strmý svah kolem domů. Domy jsou osazené těsně vedle sebe, čímž vytváří meziprostory, které ve velkorysé volné krajině nabízí pocit většího bezpečí a soukromí. Použití tradičních materiálů - dřeva, kamene a keramické tašky - navazuje na v místě již pozapomenutý historický kontext.

Konstrukce a technologie

Konstrukce objektů je převážně zděná z keramických bloků, spodní část je provedena z betonem prolévaných tvárnic. Objekt je založen na železobetonových základových pasech. Stropy jsou keramické, krovy dřevěné. Na střechu je použitá pálená keramická taška. Obložení fasád je ze smrkových prken s překrytím, natřených šedou lazurou. Spodní sokl je obložen místním přírodním pískovcem. Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem s hlubinnými vrty. Interiéry mají dubovou podlahu, stěrky Sikadecor, smrkové podhledy. Vestavěný nábytek je z drásaného smrku.
25 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulace
Pavel Nasadil
16.01.13 09:45
Zajímavé, pěkné.
Petr Skopec
17.01.13 07:52
Ano takto chci bydlet
Roman Fiala
17.01.13 08:50
citlivé řešení
Jaromír Rybár
17.01.13 08:17
Krása
Ondřej Zavřel
17.01.13 09:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A.LT architekti