Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Byt na Žižkově

Autor: Peter Požár
Adresa: Žižkov, Praha, Česká republika
Projekt: 12.2011 Realizace: 2012
Užitná plocha: 73 m²

foto: Jiří Ernest
Byt o rozloze 73 m² se nachází ve 4 patře činžovního domu z počátku minulého století, s výhledem na Žižkovskou radnici. Jako jeden z mála domů v této čtvrti má secesní dekor na fasádě a částečně i v interiéru domu.

Investorovi vyhovovala stávající dispozice, požadoval pouze zvětšení koupelny, vytvoření úložných prostor a vybudování knihovny pro cca 2000 knih. Investor je filozof a věnuje se estetice.

Původní dispozice a stav

Z předsíně ve tvaru L se vstupuje do koupelny, WC a kuchyně s výhledem do dvora a přes střechy protějšího domu na Žižkovský vysílač. Na protější straně je obytná místnost a pracovna s orientaci do ulice a pěkným výhledem na radnici. Pracovna má malý balkon.

Všechny dveře jsou dřevěné kazetové, zárubně profilované, původní. Okna jsou špaletová. Místnosti mají vysoké stropy cca 3,3 m. V koupelně a předsíni jsou klenby. Podlaha v pokojích a kuchyni je ze sukových smrkových palubek s bezbarvým lakem, po spoustě let se značným zežloutnutím. V předsíni je terazzo šedé barvy s černou paspartou, koupelna a WC mají keramickými obklady a dlažby. Zdi jsou omítané, s malbou v každé místnosti v jiné barvě. Topení je zajištěno vlastním plynovým kotlem, trubky k radiátorům jsou předsazeny před zdi. Byt nevykazuje žádné závažné stavebně-technické nedostatky. Trpí v podstatě jen estetickými nedostatky.

Klient měl představu o jednoduchém designu interiéru a minimální barevnosti. Změny měly zvýšit pohodlí a zajistit dostatečný komfort pro bádaní 
a vědeckou práci. Byt slouží k jeho trvalému bydlení.

Návrh

Základním konceptem bylo vytvoření funkčního dispozičního schématu. Místnosti s orientací do ulice jsou určeny k dennímu pobytu. Obytný prostor s nově navrženým kuchyňským koutem je propojen s pracovnou původními dvoukřídlými dveřmi.

Ložnice je situována do pokoje orientovaného do vnitrobloku. Původní místnost byla pro ložnici neprakticky velká. Jejím zmenšením vznikl prostor pro vestavbu šatny, která má přístup z průchozího „tunelu“.

Koupelna byla zvětšena o část předsíně, byl vytvořen vestavěný prostor pro pračku. Koupelna má nové vybavení: vanu a sprchový kout. Umyvadlo je součástí vestavěné skříně.

Design

Kuchyňský kout v obytném prostoru je navržen jako jednoduchá geometrická kompozice. Vertikální část skrývající vestavěnou lednici přechází do spodních skříněk a lomí se v konzolové šuplíky a dřez. Pracovní deska je z černého kompaktu tloušťky 10 mm. Horní skřínky mají dvířka z pískovaného skla.

Vestavěná knihovna v pracovně je navržena po délce obou zdí do výšky dveří se zvýrazněním vertikálních linií. Pracovnu s obytným prostorem spojuje barevnost. Podlaha je opatřena bílou lazurou, stěny mají světle šedou malbu, vestavěný nábytek je černý. Na osvětlení byla zvolena světla Artemide tolomeo duo hlavně kvůli nastavitelným ramenům. Jídelní a konferenční stůl
i pohovky jsou designem Le Corbusiera, jídelní židle Charlese a Ray Eamesových.

V předsíni byla zachována původní terazzová podlaha a původní kazetové dveře. Tady zaujme hlavně velká vestavba skříní s průchozím tunelem do ložnice v bílé lesklé barvě, na podlaze je bílé linoleum. Průchod skrývá dveře do šatny.

Ložnice má stejně upravenou podlahu a stejnou barvu stěn jako denní část bytu. Dveře do ložnice jsou posuvné a tvoří je původní dveřní křídla. Jejich bílá barva kontrastuje s velkou černou zdí šatny.

WC a koupelna mají nové vybavení, obklady a dlažby světle šedé barvy. Vestavěný nábytek v koupelně je z kovolaminátu (MDF desky nebo dřevotřískové desky mají na povrchu tenkou kovovou fólii).

Stavební úpravy byly minimální, vybourána byla jedna koupelnová příčka, zasekaly se rozvody topení do zdí, na WC byl snížen podhled a osazen výměník na teplou vodu. Podlahy, okna a dveře zůstaly původní, byly ošetřeny a opatřeny novými nátěry. Zčásti byla vyměněna elektroinstalace. Byly použity kruhové keramické spínače a zásuvky v retro designu.
autorská zpráva
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.01.13
Návštěvnost: 41370 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
dveře IvanaN 17.01.13 12:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.