Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Blatovské ulici

Autor: Jan Línek
Spoluautor: Věra Dubská, Martin Kovář
Adresa: Blatovská, Strašnice, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2011

Investor zakoupil v Praze 10 ulici Blatovské objekt rodinného domu postavený v roce 1936. Jde o typickou předválečnou vilku v tehdy běžné kvalitě provedení s  obvyklým prostorovým a hygienickým komfortem odpovídajícím „vilce“. Léta se na stavu domu podepsala. Okna byla nahrazena hnědými s jiným dělením, zábradlí na balkonu nahrazeno estetikou 50. let a na terase vedle obývacího pokoje byla vybudována ošklivá veranda. V současném stavu tedy dům z vnějšku vzbuzoval spíše negativní inspirace a vnitřní dispozice na tom nebyla po všech přestavbách dělení prostoru lépe. Požadavkem klienta potom bylo objekt zrekonstruovat pro potřeby způsobu života jeho rodiny s úpravou především příslušenství, které již neodpovídalo současným prostorovým nárokům. Dispozice měla odpovídat charakteru vily – to znamená zajistit dostatečně dimenzovanou vstupní halu s návazností na hlavní společenský prostor s krbem. Tento prostor, v hloubce prosvětlen shora, je nově otevřen ve východní a jižní straně velkoplošnými skleněnými posuvnými stěnami na terasu po odstranění verandy a tak dochází k optickému rozšíření hlavní obytné části. Ochrana proti slunci je zajištěna venkovními dřevěnými žaluziemi. Poměrně významným prvkem sjednocujícím jednotlivé prostory přízemí s různou výškou, po zbourání dělících stěn, je zvlněný dýhovaný podhled. Přilehlá terasa je propojena schodištěm se zahradou v místě stávajícího venkovní bazénu. Suterénní část byla upravena tak, aby vyhovovala potřebám rodiny – je zde pracovna, pokoj hosta, prádelna, zázemí bazénu a skladové prostory.
V patře je umístěna ložnice rodičů s přímou vazbou na koupelnu a šatnu a dva dětské pokoje s vlastním hygienickým zázemím na mezipodestě schodů do podkroví. V podkroví je dětská herna propojená lodním zvukovodem s přízemím. Střecha je využita pro sluneční kolektory. Takto rozvržené prostorové schéma, vyplývající z požadavků investorů, se nedá realizovat na původním půdoryse. Nedostatek ploch (vstupní hala, rozšíření hygienických zázemí ložnice, úprava schodů do podkroví atd.) je především v severní části objektu. Proto bylo navrženo konvenční rozšíření objektu tímto směrem jednoduchým dvoupodlažním modulem, který zcela jasně odděluje novou výstavbu od staré a svojí jednoduchostí neruší v uliční frontě, kde sousední domy jsou doplněny směrem k ulici množstvím různorodých přístaveb. Barevnost objektu je připomenutím jiného domu v této oblasti, který jsem pro rodinu projektoval před léty.
Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 08.01.13
Návštěvnost: 46366 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Paradni pracicka, A.J.K. 08.01.13 11:01
A Pán pohleděl do domů T. Fiala 08.01.13 12:00
Dotaz Amatér 19.01.13 22:01
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.