Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce vily v Podolí

Autor: znameniiii ARCHITEKTI | Juraj Matula, Richard Sidej, Martin Tycar
Spolupráce: Ladislava Čížková
Interiér vybavení dentálního centra: Increated Architects
Adresa: Na Podkovce 270/4, Podolí, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Arcibiskupství pražské
Projekt: 2007 - 2009 Realizace: 2010 - 2011

Vila Na Podkovce se nachází v památkově chráněném území v Praze 4 - Podolí.
Rekonstrukce vily a změna funkčního využití objektu pro bydlení na zubní ordinace řešily stavební úpravy a renovaci objektu. V rámci stavebních úprav je pozměněno vnitřní dispoziční řešení. Změny v maximální možné míře respektují charakter a historickou hodnotu objektu.
Vila z roku 1929 / původně českého fašisty Schrameka / byla následně po roce 1948 rozdělena na samostatné bytové jednotky. Svým hmotovým a architektonickým řešením objekt nijak nevybočuje z charakteru okolní vilové zástavby. Jedná se o třípodlažní, částečně podsklepenou vilu se stanovou střechou, zasazenou v zahradě na prudce svažitém pozemku. Architektura objektu je konzervativní, využívá především prověřených, tradičních prvků a materiálů, po formální stránce má nejblíže k tradicionalismu třicátých let minulého století.

Architektonické řešení
Navržené stavební úpravy zachovaly stávající základní hmotové řešení objektu. Vše vychází vstříc i případné možnosti zpětné konverze na bydlení.
V patře byla vytvořena trojice francouzských oken směřujících na balkon do zahrady ve druhém patře. Tvar oken byl upraven do podoby balkónových dveří umístěných mezi nimi. Tato korekce přispěla k lepšímu prosvětlení interiéru a vyváženější kompozici východní fasády. Na severní fasádě ve druhém nadzemním podlaží je přidáno nové okno. Veškeré nové otvory a jejich výplně jsou provedeny analogicky s původními, včetně profilací a šambrán. V identické kopii bylo zhotoveno betonové madlo hlavního vstupního schodiště. Na jižní fasádě vznikl na místě původního okna v suterénu samostatný vstup do skladu zahradního nářadí.
Byla pozměněna konstrukce vikýřů. Vikýř s valbovým zastřešením na jižní straně střechy byl přetvarován do podoby tzv. Napoleonského klobouku, již užitého na objektu. Původní vikýře byly proporčně zvětšeny z důvodu efektivnějšího prosvětlení resp. využití podkrovních prostor nové vestavby mezonetu.

Dispoziční řešení
V suterénu v návaznosti na terén a zahradu je situována dentální laboratoř s vedlejším vchodem z venkovního prostoru. Část laboratoře je umístěna v původní garáži. Kvůli zachování charakteru fasády s vjezdovými vraty jsou vrata řešena jako truhlářský výrobek před celoprosklenou stěnou s možností zavírání shodného s okenicemi. Laboratoř je tak dokonale osvětlena a charakter nárožní části parteru zůstává zachován. Dále se v suterénu nachází technologické zázemí domu a dentálního centra.
Ve vstupním podlaží /přízemí/ je naproti hlavnímu vstupu umístěna recepce s čekárnou. Na patře jsou čtyři ordinace. Koncept dispozice ordinace je vždy řešen umístěním pracovní linky pod oknem a zubařské křeslo je natočeno zády k oknu. V přízemí, kvůli optimální dosažitelné vzdálenosti ze všech pater s ordinacemi, je zařazena i samostatná místnost s předsíňkou pro umístění velkého stacionárního rentgenu a sterilizace nástrojů.
Vystoupáním po hlavním centrálním schodišti se dostáváme do nově vytvořené haly s čekárnou. Je podélně orientována napříč domem a dvoustranně osvětlena. Má optickou vazbu na ulici i přímý přístup na balkon – zahradní terasu. Zde jsou čtyři zubní ordinace obdobného charakteru jako v přízemí. Ordinace jsou doplněny samostatnou sterilizací nástrojů a hygienickým zázemím pro klienty a personál.
V podkrovní části domu je umístěno kompletní zázemí lékařů a sester (denní místnost, šatny, sprchy, toalety) a prostorná kancelář dentálního centra.

Pozemek
Nově řešena byla všechna vnější schodiště, chodníky a uliční oplocení, vstupy. Pod jižním schodištěm je vytvořena technologická nika na jednotky chlazení a VZT, které jsou zde opticky skryty. Vzhledem k využití objektu byly zvýšeny požadavky na dopravu v klidu, resp. parkování na pozemku / požadavek na 5 automobilů /. Na pozemek je nutně zřízen druhý vjezd přímo z ulice s pergolou kryjící dvě odstavná stání / navazují a cloní pohledům z objektu nevzhlednou stavbu garáže souseda /. Stávající vjezd z nároží byl rozšířen posuvnou branou a přeřešen pro 3 automobily. Z estetiky členění oplocení jsou jednotně odvozeny též výplně zábradlí teras a balkonu objektu.

Vila byla konstrukčně a materiálově řešena s ohledem na vymezené možné náklady stavby.
V návaznosti na námi řešené pevné části interiéru / výplně, prvky, vestavby / dále vlastní interiérové vybavení zubní praxe pro uživatele navrhla arch. kancelář Increated Architects.

foto: Ivan Bárta

















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 09.01.13
Návštěvnost: 37474 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Dotaz - rekonstrukce funkcionalistické vily Na Podkovce zorkasik 12.01.13 20:31
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.