Rekonstrukce garsoniéry v činžovním domě

Rekonstrukce garsoniéry v činžovním domě
Spolupráce:Jozef Černák
Adresa: Opatovická, Nové Město, Praha, Česká republika
Realizace:2011-2012
Užitná plocha:25 m2


Cílem architekta bylo funkčně využít malý byt v posledním patře činžovního domu ze 30. let minulého století v centru Prahy. Ze slunné garsoniéry (o velikosti 25 m² a 10 m² terasy) tak zbyly pouze obvodové zdi a zachovalá původní parketová podlaha. Stará koupelna se zrezlou vanou a nevzhledné šatní skříně byly odstraněny, veškeré vnitřní příčky vybourány.
Dispozičně nefunkční vstup do bytu byl vyřešen posunutím dveřního otvoru a změnou otevírání původních vstupních dveří.
Hlavní představou architekta bylo byt maximálně otevřít a vytvořit z něho jeden prostorný a vzdušný celek. To se podařilo zejména díky vybudování prosklenné koupelny po celé její délce (částečně z obou jejích stran).
Nově vzniklá koupelna tvoří jakýsi samostatný box v bytě. Aby do ní přes skleněné příčky nebylo vidět, je opatřena zatahovatelným černým voděodolným závěsem. Koupelna je celá laděna do černé barvy, pouze čelní stěna je obložena zelenou skleněnou mozaikou. Černá je kromě obkladu ze skel Lacobel a toalety i lakovaná dřevěná podlaha z exotického dřeva Bankarai. Pod touto roštovou podlahou jsou důmyslně schované kanalizační vpusti pro odvod vody ze sprchy (ta je umístěna v konstrukci podhledu).
Naopak kuchyňský kout, který se nachází v místě vstupní chodby naproti koupelně, je laděn do bílé barvy. Čistě bílá je i podlaha z lité epoxidové pryskyřice.
Původní obývací část byla zachována a byly obnoveny parkety, které prostoru dodávají typický nádech bytů z období mezi světovými válkami.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Funkčnost
cocainesocialism
06.01.13 04:44
Hotel
vga
06.01.13 08:01
krásné, ale . . .
S. Kuchovský
07.01.13 01:10
Hmmm
rk
07.01.13 10:12
hm-hm-hm . . .
S. Kuchovský
08.01.13 07:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od aaPJ- architektonický ateliér Petra Jančálka