Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Přístavba pavilonu u ZŠ Charlotty Masarykové

Autor: Grido, architektura a design | Juraj Kováč, Valérius Lalkovič, Peter Sticzay-Gromski
Adresa: Starochuchelská 240, Velká Chuchle, Praha, Česká republika | mapa
Náklady: 23 500 000 CZK Realizace: 2012
Užitná plocha: 615 m²

Jaký by měl být nový pavilon pro nižší stupeň základní školy?

Pozitivní a motivující. Musí svým výrazem vhodně nenásilně doplňovat rozsochatou kompozici školních objektů, jež rostla s časem úměrně s potřebami školy. Musí však především být důstojným a příjemným prostředím pro začínající školáky. Škola už nemá vzbuzovat ve svých žácích respekt a bázeň, ale musí zejména motivovat a inspirovat. Musí to být zdravý – interakční, pracovně – výchovný prostor, místo  pro setkávání se učitelů se žáky.

Původní objekt školy byl postavený na začátku minulého století ve stylu architektonické moderny. Už nikdy tak pregnantně nebude účel stavby vyjádřen. Je to přesný archetyp školní  budovy. Nová přístavba chce toto jasné a účelové vymezení  ponechat a svým výrazem ještě posílit.

Základní tvarové schéma nového západního křídla muselo dle zadání akceptovat stávající komunikační osu, spojující všechny školní objekty. Nový dvoupodlažní pavilon je na tuto osu nasazen tak, aby mezi hlavním a vlastním objektem vzniklo co největší nástupní nádvoří. Tento dvůr  kromě svojí nástupní role může sloužit také jako relaxačně-interakční prostor v čase velkých přestávek nebo těsně po skončení vyučování.

Osvětlením spojovací chodby shora bylo umožněno zasypat prostor mezi chodbou a ulicí Pod akáty. Ulice se tím mohla rozšířit o nové žádoucí podélné parkovací stání pro zaměstnance školy (kteří předtím parkovali v areálu školy).

Návrh architektonického tvaru se pevně podřídil ekonomicko-prostorovým podmínkám zadání dostavby a reálnému prostoru na pozemku školy. Představuje kompaktní čtverec s třídami, rozvrženými po jeho obvodu s orientací na východ, jih a západ. Objekt má dvě nadzemní podlaží, v přízemí jsou mimo vstupní části a zázemí tři učebny, v patře pak další tři. Nový vstup pro žáky nižšího stupně byl umístěn tak, aby byl jasně identifikován hned od vstupu do areálu. Šatny pro všechny třídy jsou umístěny hned u vstupní haly – informačního lobby. Hygienické zařízení je centrálně umístěno na přízemí. Tomuto prostoru dominuje umyvárna - interakční místnost  pro všechny uživatele - malé i velké. Odsud  je možná vizuální kontrola vstupní lobby jako i prostoru šaten. V patře jsou potom umístěny ostatní obslužné místnosti - kabinet učitelů, sklad pomůcek a technický prostor. Celé přízemí je přístupné pro imobilní návštěvníky.

Na samotném výrazu pavilonu se nejvíce podepsal zájem o vytvoření ideálního vnitřního klima ve třídách. Objekt je na třech stranách plně prosklený.  Ze čtvrté – severní plně zavřený.

Objekt je navržen jako nízkoenergetický dům (NED). Normovým požadavkem na NED standard je měrná potřeba tepla na vytápění méně, než 50 kwh/m²/rok.












Literatura

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 18.01.13
Návštěvnost: 34605 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Zavidim Matej Farkaš 19.01.13 18:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.