Hotel Creina

Hotel Creina
Adresa: Koroška cesta 5, Kranj, Slovinsko
Projekt:1968
Realizace:1970


Hotel je místo ke krátkému pobytu, lidé v něm jsou jako stěhovaví ptáci, a proto jim Ravnikar vystavěl ptačí budky na nejhezčím místě v korunách stromů. Jde o výborné místo, odkud lze město rychle a co nejlépe poznat. Současně se jedná o nepřehlédnutelnou stavbu, kterou spatříte již při výstupu z vlaku na vzdálenost jednoho kilometru. Pro pohledy z dálky architekt pracuje se skulpturálním pohledovým betonem, při pohledech z blízka pak Ravnikar pracuje s texturou cihel.

Po obecním úřadu a přilehlé budově banky navrhl Ravnikar v Kranji hotel, který umístil nad skalním srázem a jeho hmotou definoval západní tvář nového náměstí Revoluce. Objekt hotelu ustupuje od ulice Koroška směřující do Jesenice, tlačí se co nejblíž ke skalnímu převisu a zároveň odhaluje do náměstí historickou budovu gymnázia. Před hotelem tak vzniklo náměstí, které je dnes využíváno pro parkování klientů hotelů.
Samotný objekt tvoří železobetonová rámová konstrukce vyplněná režným zdivem. Většina hotelového provozu (přízemní promenáda, terasa restaurace i balkony hotelových pokojů) je orientována západním směrem do údolí, kam se nabízí nejzajímavější výhledy. Zatímco do náměstí zachovává průčelí hotelu kompaktní podobu, tak směrem do údolí hmota působí, jako by se chtěla rozletět. Sám Ravnikar přirovnával svoje betonové výběžky na okrajích atiky k “péřovým ptačím ozdobám“. Bohatě členěný tvar nad jihozápadním svahem Ravnikar srovnával se “zámkem stojícím v harmonii s okolní přírodou“.
Hotel disponoval klasickou nabídkou služeb od krytého bazénu, sauny, kavárny a restaurace až po diskotéku. Zašlou slávu nezachrání současní nájemníci, kteří  v přízemních prostorách nabízí oblečení a výherní automaty. Hotel zároveň prošel několika etapami přístaveb, které jako vlaštovčí hnízda přilepují ke konstrukčně odvážné Ravnikarově stavbě a s každou další rekonstrukcí jí ubírají na síle.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Edvard Ravnikar