Farní kostel sv. Bonifacia

Pfarrkirche St. Bonifatius

Farní kostel sv. Bonifacia
Adresa: Mataré-Straße 12, Cáchy, Německo
Realizace:1959-64


Jako jedna z posledních sakrálních staveb byl dokončen (tři roky po smrti Rudolfa Schwarze) kostel sv. Bonifacia v Cáchách. O realizaci se zasloužila architektova žena Maria Schwarz. Interiér kostela je jedním velkým plynoucím prostorem naplněným světlem. Na téměř kvadratickém půdoryse (21m x 28m) zarovnal lavice pro věřící do tvaru písmene T kolem oltáře, který stojí volně uprostřed mezi nimi. Výšková diferenciace střechy koresponduje s trojím odstupňováním prostoru (předsíň, místo pro věřící a pro oltář). Prostor „stvořený světlem“, staví obec věřících do středu zájmu.

Kostel sv. Bonifacia je nenápadná stavba. Vyvolává až dojem fabriky (bazilikální osvětlení, rastr oken, kombinace cihel a bílé omítky, absence dekoru). Je ukrytá v zeleni, odsunutá od uliční čáry, před vstupem má však dostatečné prostranství. Hmotová členitost stavby je jasně čitelná z exteriéru, podpořená třemi vstupy, myšlenka graduje uvnitř. Návštěvník se dostává do ohromujícího prostoru – velikostí, světem, otevřeností vzhůru, oddělením od země. Různé výšky stropů směřují pohled na oltář. Absence zdobnosti pokračuje v interiéru, je přítomná pouze v podobě barevných a geometrizujících vitráží (dílo Marii Katzgrau). Jinak návštěvníka obklopují bíle omítané stěny, mramorová podlaha a dřevěný palubkový strop.

Lienhardt, Condrad (Herausgebung): Kunstreferat der Diözese Linz, Reihe Kirchenbau, Band 1: Rudolf Schwarz (1897 – 1961), Werk. Teorie. Rezeption, nakl. Schnell&Steiner, 1997; str.33
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Tý brďo!...
šakal
28.12.12 08:47
Myslet znamena . . . . . vedet
takyarchitekt
30.12.12 04:52
Akustika prostoru?
Petitem
03.01.13 03:42
re: Petitem
krteczek
03.01.13 08:30
re Akustika prostoru
Jan Brejcha
03.01.13 09:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Rudolf Schwarz