Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Přístavní lázně
Les Bains Des Docks

Autor: Jean Nouvel
Adresa: Quai de la Réunion, Le Havre, Francie | mapa
Web: www.lesbainsdesdocks.com
Investor: Mairie du Havre, CODAH
Náklady: 16 000 000 Euro Realizace: 01.2006 - 06.2008
Užitná plocha: 12000 m² Zastavěná plocha: 8600 m²

Vodní svět v Le Havre od Jeana Nouvela
V historickém přístavu malebného francouzského města Le Havre byl před nedávnem otevřen "vodní svět" pocházející z ateliéru letošního držitele Prizkerovy ceny Jeana Nouvela. Jednoduchá pravoúhlá hmota nijak nevyčnívá v kontextu okolní převážně industriální zástavby přístavu. Kontrastní pojetí tmavého obkladu exteriéru a až snově bílé mozaiky uvnitř umocňuje sílu působení stavby.
Wellness centrum inspirované římskými lázněmi nabízí na ploše 5000 m² řadu vodních atrakcí a procedur obohacených o jedinečnou atmosféru poklidu a odpočinku. Výjimečná práce se světlem, barevností i akustikou, činí toto místo nejen chrámem těla ale i duše.
Přestože je dominantní barvou bílá, každý z funkčních celků má svou osobitou atmosféru tvořenou především texturami ploch, hloubkou či výškou jednotlivých prostor a jejich prosvětlením.
Každý z bazénů: plavecký, dětský, vířivka či parní lázeň jsou navrženy, osvětleny a v prostoru umístěny tak, že vytvářejí specifické soukromé, vzájemně se nerušící prostory. Spolu pak s vnějším bazénem se komplex stává lákavou atrakcí ve všech ročních obdobích.
Projekt vznikl na základě soutěže vypsané v roce 2004, ve které tým Jeana Nouvela zvítězil.
Přístavní doky v jižním cípu starobylého města Le Havru patří mezi nejstarší ve Francii. Celé území je nyní masivně revitalizováno a průběžně obohacováno o celou řadu funkcí - volnočasové aktivity, kulturu, nákupní centra i bydlení a parky.
Jean Nouvel přispěl k tomuto rozsáhlému záměru obnovy nejen výše uvedeným wellness centrem, ale také projektem The Sea and Sustainable Development Centre, který by se po dokončení v roce 2011 měl stát dominantou obnovené městské části.
Přes převážné komerční zaměření projekt 120 metrů vysoké ocelové věže by měl reflektovat industriální hodnotu původní zástavby spolu s důrazem na šetrnost k okolnímu prostředí. Stavba by v sobě měla zahrnovat prostory pro výstavy, akvárium, meteorologickou stanici a restauraci s panoramatickým 360° výhledem.
Jiří Vojtíšek, 2008
Autor: Jiří Vojtěšek, 16.10.12
Návštěvnost: 34313 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.