Rekonstrukce bytu v secesním domě

Rekonstrukce bytu v secesním domě
Byt se nachází v památkově chráněném secesním domě v centru města. Ze stávajícího bytu s dispozicí 3+kk se stal byt pro dvě osoby 2+kk.  Půdorys byl přebudován tak, aby vznikla velká obytná část s kuchyňskou linkou, velkým jídelním stolem pro návštěvy a krbem a obývací prostor s uzavíratelným pracovním boxem.  Směrem do dvora byla přesunuta ložnice a spojením malé koupelny s pokojíkem pro služebnictvo vznikla velká koupelna se dvěma okny do zahrady a s přímým napojením do ložnice přes posuvné dveře. Aby se do ložnice vešla postel, musela být vytvořena nika směrem do koupelny, která se ze strany koupelny tváří jako vestavěná skříň, která má ale úložné prostory pouze v horní části.  Dlouhá předsíň se předělila posuvnou příčkou a vznikla tak velká komora s pračkou a sušičkou. Pouze wc zůstalo na svém původním místě.
Při návrhu bylo počítáno se zachováním původních historických prvků, jako jsou zárubně a dveřní křídla s původním kováním, pouze byly buďto obroušeny na dřevo a nalakovány nebo natřeny emailovou barvou. Některé stěny byly odhaleny na původní cihelné zdivo, zkombinovány s pásy z kletovaného cementu a nově osazenými ocelovými pozinkovanými nosníky ponechanými jako odhalené. Rovněž některé police v interiéru jsou ocelové pozinkované. Materiál některých svítidel je také pozink. Na stěnách byly použity voskované kletované omítky. Tyto surové materiály byly zkombinovány s teplými materiály jako je přírodní dřevo. Původní jasanové parkety byly přeskládány a jelikož jich nakonec nebylo dostatečné množství byly doplněny dubovými z jiné stavby. V ložnici byla položena klasická prkenná podlaha. Nábytek a obklady stěn jsou z borovicové biodesky nebo masivu. Na podlahách v předsíni a na wc je kletovaný cement kombinován s plochami z dlaždic, pod kterými je elektrické vytápění. V koupelně je použit  marocký štuk v kombinaci s odhaleným zdivem s nátěrem.
V celém interiéru jsou použity přírodní materiály, které budou příjemně stárnout a nevyžadují častou dokonalou údržbu, aby vypadaly dobře, kromě nerezového plechu za kuchyňskou linkou, který měl být původně také pozinkovaný.  Materiály jsou použity v přírodním odstínu, výrazná barevnost se objevuje pouze u nátěru dveřních křidel a nátěru nábytku v ložnici. Skleněná výplň dveří do ložnice je opatřena vypískovaným motivem ze začátečního písmene jména obyvatel. Barevnost nábytku a použitých textilií se rovněž musela trochu přizpůsobit barvě srsti stále línajícího kocoura. Interiér je doplněn o některé starožitné kousky, jako je secesní komoda, květinový stolek nebo houpací křeslo Jacob & Josef Kohn a v interiéru je také mnoho pokojových rostlin, které se objevují i na obrazech nad kuchyňským stolem.  Na bytovém domě proběhla i rekonstrukce uliční fasády a  každé okno dostalo nenápadnou zábranu pro truhlíky.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ve slovácké bůdě III.
David Kučera
31.12.12 12:48
Radiátory?
Helena Špinlerová
13.02.15 12:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Horák