Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Přírodní centrum Skagen Odde
Skagen Odde Naturcenter

Autor: Jan Utzon, Jørn Utzon
Adresa: Bølevejen 66, Skagen, Dánsko | mapa
Web: www.skagen-natur.dk
Projekt: 1989 Realizace: 2000
Užitná plocha: 4000 m²

„Přírodní centrum ve Skagenu tvoří malá skupinou objektů ukrytých za ochrannou zdí, kde se můžete v klidu zapomenout při studování přírodních zákonitostí na prezentovaných modelech, obrázcích a textech. Zde na samém konci země můžete přijít do blízkého kontaktu a lépe porozumět okolnímu prostředí. Jednotlivé budovy jsou rozmístěny uvnitř čtyř stěn, čímž vytváří nádvoří a neobvyklá místa: úchvatný prostor mezi stěnami a budovami, kde jste dobře chráněni a současně můžete nasávat silné dojmy nekonečných proměn  zdejší flóry a fauny. Samostatně stojící vysoké stěny s mohutnými opěrami dodávají celému souboru na klidu a jednoduchosti, která do zdejšího prostředí majestátně přírody, mohutného příboje a rozevřené oblohy přináší pocit harmonie.“
Jørn Utzon



Skagen je nejsevernější město v Dánsku. Utzonovo přírodní centrum Skagen Odde je pak společně s vojenským radarem a muzeem Grenen nejsevernější stavbou Jutského poloostrova i celé kontinentální části Dánského království. Severněji naleznete už jen hrob básníka Holgera Drachmanna ukrytý pod obrovským balvanem a pak se do moře už jen táhne dlouhý písčitý výběžek Grenen, kde do sebe naráží vlny ze Severního a Baltského moře.
Muzeum skládající poklonu zdejším plážím, moři, větru a především charakteristickému světlu, které si již na konci 19. století oblíbili dánští umělci, navrhl v roce 1989 navrhl Jørn Utzon a o jedenáct let dokončil jeho syn Jan. Přírodní centrum na severovýchodním okraji Skagenu je věnované přírodním živlům, které byly neodmyslitelně spjaté s celoživotní Utzonovou tvorbou. Hlavní představou bylo, že by mělo centrum vyrůstat z přírody a reflektovat ticho, klid a rozjímaní, které jsou v dnešním světě těžko k nalezení. Přírodní centrum přezdívané “Pouštní pevnost“ obklopuje čtyřmetrová cihelná zeď ochraňující areál o velikosti 4000 m² před častými bouřemi. Šedé betonové objekty uvnitř areálu jsou zakončeny stanovou střechou s černou krytinou a periskopickými světlíky. Mezi jednotlivými domy vznikají malá nádvoří, venkovní bazény a ochozy. V obvodové zdi se nachází otvor, kudy lze z kavárny pozorovat okolní bažinatou krajinu. Duny lze rovněž sledovat i  z vyhlídkové věže na východním nároží.
Autor: Petr Šmídek, 04.12.12
Návštěvnost: 24956 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.