TIME'S I + II

TIME'S I + II
Autor: Tadao Ando
Adresa: Sanjo Dori, Kiya-machi Dori, Kjóto, Japonsko
Projekt:4.1983 – 10.1983, 10.1984 – 7.1990
Realizace:11.1983 – 9.1984, 8.1990 – 9.1991
Užitná plocha:915 m2
Zastavěná plocha:398 m2
Plocha pozemku:837 m2


Ando od samého počátku usiloval o vytvoření příjemného nábřeží a proměnu v živoucí veřejný prostor. Za prosazení této myšlenky musel občas bojovat i proti vlastním klientům.
Projekt obchodní domu TIME'S na břehu vodního kanálu v blízkosti historického centra Kyota byl původně zamýšlen jako rekonstrukce, ale Ando byl toho názoru, že by se objekt neměl jen renovovat. V jednom z rozhovorů se přiznal, že nesouhlasil s klientovým přáním, ale jednoduše chtěl udělat co nejlepší projekt. Důležitá pro něj byla celková proměna městského bloku a jeho prostředí. Řadou venkovních schodišť, chodeb a platforem umožnil přístup z mostu Sanjo k mělké řece protékající na východní straně pozemku. Ando si přál, aby měla stavba co nejbližší kontakt s vodou, klient se však obával, že by v případě záplav mohla voda poškodit nabízené zboží. Výsledný návrh TIME'S I působí jako loď plující na řece Takase.
Po dokončení TIME'S I začal Ando (bez vědomí klienta) s návrhem přestavby čínské restaurace na pozemku za obchodním domem. První schůzka, kde se majitel restaurace seznámil s projektem, byla velmi bouřlivá, ale po čtyřletém vyjednávání získal od majitele svolení k přepracování objektu. Tím vznikla druhá část TIME'S II prodlužující Andovo nábřeží, přičemž stále existuje Andův návrh na další fázi TIME'S III ležící za čínskou restaurací.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tadao Ando