Marin County Civic Center

Marin County Civic Center
Adresa: 3501 Civic Center Drive, San Rafael, USA
Realizace:1957-69


Začneme pěkně od konce. Marin County Civic Center je vůbec poslední a jedna z nejvýznamnějších staveb FLW. Člověka, který by se dal popsat jako nejkreativnější architektonický genius všech dob a nejoriginálnější architekt USA vůbec.
Celý komplex působí až nadpozemsky a pohádkově. Člověku se nechce věřit, že dům je našlapaný úředníky, soudci, policisty a umně schovanými kriminálníky.
Marin County Civic Center patří do závěrečné etapy tvorby, kde FLW zkoumá téma organické a horizontální architektury (nic společného se slovem emocionální). Například výrazný pozlacený vertikální prvek má kromě své estetické funkce ještě funkci jako komín a horní část komínu byla použita na dobovou novinku - radiový vysílač. Gesamtkunstwerk tu funguje jako v každé jeho stavbě, takže mnohé stavební prvky byly speciálně navrženy jen pro tuto stavbu. Pochopitelně, že i ve Wrightových projektech nefunguje všechno dokonale, ale i s Michelangelovými díly tomu bylo podobně. Vnitřní dvory neměly být původně zastřešené. Celý komplex třicet let po svém dokončení prochází generální opravou, kdy se zakomponovávají prvky seismické ochrany.
Celý areál obsahuje ještě budovu pošty, hudební pavilon a zahrady s jezerem, které byly projektovány v Taliesinu, ale už ne pod Wrightovým dohledem.

Fakta:

  • Wrightova 770. zakázka
  • budovu navrhl v roce 1957, kdy mu bylo 90 let (9.dubna 1959 umírá)
  • kancelářská budova je 584 stop dlouhá a byla dokončena v roce 1962. Křídlo soudních síní je 880 stop dlouhé a bylo dokončeno v roce 1969
  • spojující kupole má průměr 80 stop
  • hmota budovy formována podle konceptu o "organické architektuře"
  • jeden z nejjasnějších příkladů "destruction of a box"
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Frank Lloyd Wright