Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Sídlo časopisu Spiegel

Autor: Henning Larsen Architects | Henning Larsen
Spolupráce: Höhler+Partner
Adresa: Ericusspitze 1, Brooktorkai, HafenCity, Hamburk, Německo | mapa
Web: www.spiegelgruppe.de
Investor: Robert Vogel & Co.
Realizace: 2008-11 Užitná plocha: 50000 m²

Na začátku loňského listopadu bylo na Ericusspitze 1 v hamburském Hafen-City slavnostně otevřeno hlavní sídlo nakladatelství Der Spiegel. Autorem stavby připomínající obří monitor je kodaňská kancelář Henning Larsen Architekten, které připadlo jedno ze tří prvních míst udělených před pěti lety v mezinárodní soutěži a před třemi lety byl pak položen základní kámen. Třináctipatrový objekt s rozlohou 30.000m² kancelářských ploch nabízí místo pro více než 1100 zaměstnanců. Architektům se podařilo přesvědčit porotu především logikou svého řešení rozdělující velkou hmotu do dvou menších objemů. Nové sídlo spočívá na mohutném dvoupodlažním podstavci, který musí, stejně jako u ostatních nových budov v Hafen-City, odolat případným záplavovým bouřím. Sokl z červených pálených cihel má připomínat podobné historické památky ve městě. Z podstavce pak vyrůstají dvě skleněné kancelářské věže, které zejména v noci ozařují celé nábřeží a jako maják vysílají signály do dálky.
V interiéru převládají neutrální tóny šedých koberců a bílých stěn. Téměř všechny kanceláře jsou umístěny ke skleněné fasádě. Také přístupové cesty jsou všechny zasklené a disponují dostatkem denního světla. V interiéru se přesto nachází několik barevných akcentů, které tak v bílém prostředí daleko lépe vyzní. Použitou barevnost však nelze srovnávat s dnes již legendárním zařízením původního sídla Spiegel od Vernera Pantona ze 60. let minulého století. Barvy byly použity v místech, kde zaměstnanci trvalé nepracují a zdržují se zde jen krátkodobě: čtveřice schodišť (žluté, červené, oranžové a okrové) a kantýna. V pátém podlaží se nachází pestrobarevný 100m² bar s 'oknem do města', který připomíná legendární Pantonovu kantýnu. Původně plánované 'multimediální okno' o rozměrech 35 x 50 metrů nebylo nakonec z finančních důvodů zrealizováno.
Autor: Petr Šmídek, 17.11.12
Návštěvnost: 33556 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.