Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům na Točné

Autor: VYŠEHRAD atelier | Jiří Smolík, Zdeněk Rychtařík, Pavel Marek, Martin Šafránek
Adresa: Točná, Praha, Česká republika
Projekt: 2006 Realizace: 2008-2011
Užitná plocha: 189 m² Zastavěná plocha: 83 m²
Plocha pozemku: 540 m² Obestavěný prostor: 785 m³

Rodinný dům se nachází v obci Točná na jižním okraji Prahy. Pozemek je umístěn v původní zástavbě a přesto, že má plochu pouhých 540 m², nepůsobí stísněným dojmem, protože je umístěn v zadní části zahrad domů napojených o ulici výše. Pozemek je svažitý k jihu směrem k příjezdové komunikaci – to spolu s velikostí pozemku bylo určujícím parametrem pro návrh domu. Tvarem jednoduchý třípodlažní kvádr je umístěn podél severní hranice pozemku, je tak možné využít jihozápadní část zahrady pro pobytovou funkci a zároveň mezi objektem a komunikací mohla vzniknout rovná plocha dvora řešená formou snížené úrovně zahrady.
Dům o vnějších rozměrech 11,8 x 7,0 m je dispozičně členěn do 3 podlaží. V nejnižším podlaží, zapuštěném do svahu, se v návaznosti na sníženou část zahrady nachází pracovna, dále pak úložné prostory a garážová stání. Prostřední podlaží je v podstatě otevřený hlavní obytný prostor, výškově navazuje na terasu v zahradě. V nejvyšším podlaží je umístěna ložnice a dvojice dětských pokojů. Do celkového konceptu je zapojena i schodištěm přístupná plochá pochozí střecha, ze které je pěkný výhled do kraje.
Dům má stěny z keramických bloků, stropní monolitické železobetonové desky byly ponechány jako pohledové. Fasády jsou nadstandardně zatepleny a jsou obloženy šablonami z předzvětralého plechu Rheinzink v břidlicově šedém odstínu. Dům se otvírá prosklenými plochami směrem na osluněné strany, kromě vizuálního spojení se zahradou tak dobře využívá solárních zisků v období jaro - podzim, v létě je proslunění regulováno vnějšími žaluziemi.
Díky malé zastavěné ploše domu bylo možné zbytek pozemku věnovat okrasné zahradě, která svým uspořádáním vychází z průběhu původního svažitého terénu a z výškových rozdílů vyrovnávaných opěrnými zídkami po hraně nejnižší rovné plochy dvora.
Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Stavba
Obklad fasády
RHEINZINK ČR s.r.o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 22.11.12
Návštěvnost: 49346 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Daniel John 24.11.12 13:21
velmi hezké, ale... S. Kuchovský 25.11.12 15:48
...Jo,... šakal 25.11.12 18:28
Zase ten Chermayeff ("Community and Privacy")! Dr.Lusciniol 26.11.12 11:49
... Daniel John 26.11.12 12:38
... Daniel John 27.11.12 17:54
Vlastní dům? Dr.Lusciniol 28.11.12 12:07
Šedá dokonalost Adam Dvořáček 29.11.12 09:48
schody havlickovi 29.11.12 10:49
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.