Školka Solhuset

Školka Solhuset
Solhuset je první mateřská škola v Dánsku, která byla postavena na principech aktivního domu. Nastavuje tak nové standardy pro spotřebu energie, vnitřní klimatické podmínky i ochranu životního prostředí, a může tedy sloužit jako názorný příklad pro udržitelné stavebnictví budoucnosti.

Optimální denní osvětlení a zdravé klima
Všechny místnosti ve školce Solhuset jsou osvětleny denním světlem nejméně ze dvou stran. Velké prosklené plochy ve fasádě doplněné horním osvětlením zajišťují, že budova má 3,5krát větší přísun denního světla, než vyžadují dnešní dánské stavební předpisy.
 Je zde nejméně jedno okno na 18 m² podlahové plochy. Okna jsou strategicky rozmístěna tak, aby umožňovala i účinné přirozené větrání; fasádní i střešní okna se otevírají a zavírají automaticky. Budova je postavena z udržitelných a pro lidský organismus nezávadných materiálů. Výška stropů daná šikmým sklonem střechy umožňuje dostatečnou cirkulaci vzduchu v jednotlivých místnostech.

Energie

Fasáda i střecha jsou součástí energetického konceptu budovy a jsou navrženy tak, aby přispívaly k výrobě energie. Díky solárním kolektorům o rozloze 50 m², zemnímu kolektoru o délce 1000 m a asi 250 m² fotovoltaických panelů pro napájení provozu budovy, automatickým systémům a spotřebičům bude školka Solhuset nejen energeticky soběstačná, ale bude mít roční nadprodukci zhruba 8 kWh/m².

Použité materiály

V energetickém konceptu budovy se počítalo nejen s využitím sklonu střechy, ale také se zelení, která byla na střechu vysazena. Zde byl konkrétně použit rozchodník. Rozchodník je velmi odolná rostlina, která podporuje biodiverzitu, pomáhá zadržovat vodu a slouží jako zvuková i tepelná izolace. Navíc pomáhá i při chlazení fotovoltaických panelů. Voda odpařující se z osázené střechy chladí panely, které jsou tak při nižších teplotách účinnější.
Podlaha a stěny jsou z betonu, který je výborným materiálem pro zajištění tepelné stability domu. Tento materiál má vysokou schopnost zadržování tepla, takže solární energie získávaná během dne je absorbována do stěn a podlahy a poté postupně uvolňována, když vnitřní teplota v pozdním odpoledni a večer klesá. Zvnějšku je budova obložena dřevěným obkladem Super-wood, který je upraven vysokým tlakem, nikoli toxickými chemikáliemi.

Životní prostředí

Vize školky Solhuset byla od samého počátku taková, že bude vyrábět více energie, než spotřebuje. Byla proto navržena a postavena tak, aby splňovala budoucí předpisy pro udržitelné budovy, s důrazem na dostupné zdroje a výběr udržitelných materiálů. Energetický koncept školky Solhuset má zcela neutrální uhlíkovou bilanci, což z ní dělá klimaticky nejšetrnější školku v Dánsku.
Byla postavena s ohledem na krajinu a životní prostředí, jehož je součástí. Děti se v ní už jako batolata učí, jak si užívat krajiny a být její součástí, aniž by na ni měly negativní vliv, jak šetřit energií a také to, že dbát o životní prostředí a krajinu má smysl. Školka už nyní slouží jako inspirace, že učení o klimatu se může stát přirozenou součástí osnov ve školách a školkách, takže děti se budou už od raného věku učit dbát o životní prostředí, krajinu a přírodní zdroje.
Školka Solhuset byla projektována ve strategickém partnerství mezi městem Hørsholm a společnostmi VKR Holding A/S a Lions Børnehuse.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Máme se co učit
Lumír Gazda
15.11.12 09:44
udrzitelnost
tomcerny
18.11.12 04:08
Hrozba budoucnosti
takyarchitekt
19.11.12 04:13
dotaz na bilanci co2
laik
19.11.12 09:05
zobrazit všechny komentáře