Dům pro Gudrun

Dům pro Gudrun
Autor: Sven Matt
Adresa: Oberfeld, Mellau, Rakousko
Realizace:2010
Užitná plocha:90 m2
Plocha pozemku:300 m2
Náklady:170 000 Euro


Nalézt klid, svobodu a přírodu. To představuje nejvyšší hodnoty v životě Gudrun a realizací jejího vlastního malého venkovského domku se k nim zase o krok přiblížila. Rozpočet stavby zůstal extrémně nízký a veškerá  pozornost se zaměřila na vyřešení nezbytné obytné plochy a nosné konstrukce. Výsledkem je „dvoupokojový apartmán“ vytvořený z prefabrikovaných dřevěných prvků položených na betonové desce.
Kolem centrálního jádra obsahujícího koupelnu a technické zázemí je rozmístěn velký obytný prostor, dvě ložnice a vstup. Čtveřice velkých otvorů nabízí jedinečné výhledy do okolní krajiny. Podle jejich orientace – veřejné nebo více soukromé – se také mění velikost a umístění otvoru ve fasádě. Jejich nasměrování rozhoduje, zda okno má nebo nemá parapet. Každý z hlubokých zářezů má svůj vlastní charakter. Obvodové stěny jsou tak „tlusté“, že jsou do nich umístěny kuchyně, šatny i pracovní stůl. Do centrálního jádra jsou umístěny šatník a malá nika ke čtení. Zbývající prostor je volně ponechán k individuálnímu zařízení vlastním nábytkem. Prostor prochází změnou ze světlé do tmavé, od lesku k matu, od širokého ke zužujícímu se.
Velké okno na západ nabízí idylický výhled do okolní krajiny, vstup je nasměrován přímo k sousedům a celá dispozice je uspořádána kolem centrálního jádra, kde se nachází voda i oheň. Posedáváním na dřevěné terase s výhledem do přírody nachází Gudrun vnitřní klid. Pravidelně zde přijímá návštěvy sousedů, občas se zastaví i králíci, lišky nebo srnci.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
svoboda, klid a příroda
Kateřina Skalíková
01.11.12 05:47
nadhera
rk
01.11.12 08:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Sven Matt