Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům v Berouně

Autor: CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. | Milan Vít, Aleš Papp, Magdalena Pappová
Adresa: Ječná 1886, Beroun, Česká republika | mapa
Investor: Renata a Ondřej Zatloukalovi
Projekt: 2011 Realizace: 2011
Zastavěná plocha: 101 m² Obestavěný prostor: 675 m³

URBANISTICKÁ A ARCHITEKTONICKÁ KONCEPCE
Pozemek domu je součástí většího území nové zástavby města Berouna v lokalitě nazývané "Na Paloučku". Jedná se o polohu západně od centra Berouna v jižním svahu s výhledem do údolí a především na protilehlé kopce Českého krasu. Tvar parcely je dosti netradiční: Nepravidelný tvar kruhové výseče, ze severu a východu vymezený obloukem místní komunikace, ze západu a jihu pak parcelami sousedů.
Novostavba rodinného domu je koncipována tak, aby maximálně těžila především z již zmiňovaného výhledu jižním směrem. Je proto "natlačena" do severní, výše položené části pozemku a je dvoupodlažní, aby z patra byl zaručen výhled přes stávající i budoucí domy sousedů. Tento princip navíc podporuje podélný tvar domu, který umožňuje, aby všechny obytné místnosti byly orientovány právě na jih a jihozápad. "Natlačení" stavby na sever a tvar pozemku zásadně ovlivnilo i formování hmoty domu: Základním objemem domu je kvádr, který je ze západu a částečně i ze severu oříznut rovnoběžně s přilehlými hranicemi pozemků. Ze severní strany je objekt napojen na místní komunikaci, je zde hlavní i "hospodářský" vstup do domu a dvě parkovací stání.
Dům koncipován jako nízkoenergetická dřevostavba. Sendvičová fasáda je z vnější strany opatřena svislým obkladem z prken ze sibiřského modřínu. Okna jsou dřevěná zasklená termoizolačním trojsklem. Vytápění zajišťuje elektrické podlahové topení.

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Dům je dvoupodlažní, což koresponduje s jeho rozdělením na společnou část umístěnou v přízemí a privátní část v patře. Vstup do objektu ze severu je zvýrazněn do domu zapuštěný závětřím, na které navazuje prostor zádveří. Následuje hlavní obytný prostor domu s částečně oddělenou kuchyní. V blízkosti vstupu a parkovacích stání je "hospodářský" vstup do technické místnosti, která je dveřmi propojena s již zmíněnou kuchyní. V západní části přízemí je umístěn částečně oddělený blok pracovny spolu s malou koupelnou a šatnou. Pracovna i obytný prostor jsou z exteriéru propojeny na jih orientovanou terasou, na kterou jsou otevřeny velkými prosklenými okny.
Jednoramenným schodištěm vedeným při severní fasádě hlavního obytného prostoru je přístupné druhé podlaží. Zde se nachází dvojice dětských pokojů se svojí koupelnou a ložnice rodičů s vlastní šatnou a menší koupelnou se sprchou. Funkčně důležitým prvkem je shoz na prádlo umístěný do prostoru šatny a vedoucí přímo do prostoru technické místnosti v přízemí, kde je umístěna i pračka.














Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 13.11.12
Návštěvnost: 43859 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
dispozice a tvar JL 14.11.12 10:45
Dokončit exteriér, jinak skvělé. Lumír Gazda 15.11.12 08:55
všechno snad časem bude... Milan Vít 09.12.12 15:17
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.