Kontejner

Kontejner
Nezvykle krásnému pozemku na konci malé středočeské vesnice dominuje košatá lípa. Obyvatelé budoucího rodinného domu si kromě pohledů na ní budou moci vychutnávat vedutu vzdáleného města i blízkost lesa. Majitel se rozhodl, že potřebuje úkryt před počasím, než se dokončí stavba rodinného domu a nám se tak dostala příležitost vymyslet trochu netypickou unimobuňku.

Kontejner i navazující dřevěnou terasu jsme „zaparkovali“ na železničních pražcích  tak, aby nekolidoval s průběhem stavby a aby co nejvíc využíval výhledů. Během navrhování jsme objekt otevírali víc a víc směrem ven, až se stal rámem obrazu tiché okolní krajiny, ve které se prochází víc srnek než lidí.

Dřevostavbu fošínkové konstrukce, materiálově doplňují OSB desky, palubky na podlaze a na stropě a desky Cetris. 
Projekt představoval výzvu, jak se při zastavěné ploše 24 metrů čtverečních vyhnout pocitu stísněnosti. To byl důvod, proč jsme se rozhodli pro celoprosklené stěny po obou delších stranách a velkorysou světlou výšku místnosti (3,40 m). Miniaturní objekt poskytuje veškerý komfort pro krátkodobé pobývání. Kromě malého obytného prostoru je tu kout pro pracovní stůl, patro na přespání, koupelna s chemickým záchodem a úložné prostory.
Předsazené dřevěné lamelové rošty se v létě můžou vyklopit nad terasu a rozšířit tak pobytovou plochu o příjemné stíněné místo.

Tepelná izolace stěn 160 mm minerální vaty
Tepelná izolace podlahy 240 mm minerální vaty
Tepelná izolace střechy 100 mm vytlačovaného polyuretanu
Trojskla:  U (K) 0,7 kW/m².K
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
wau
Matej Farkaš
25.10.12 02:10
wow
takyarchitekt
26.10.12 12:00
super
lasifa
26.10.12 10:54
Šílenství.
Honza
28.10.12 04:34
ad) šílenství
Josef Smola
31.10.12 11:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MOLO ARCHITEKTI