Dům v Rio de Janeiro

Dům v Rio de Janeiro
Spolupráce:Ciro Miguel, Juliana Braga, Suzana Jeque
Adresa: Santa Teresa, Rio de Janeiro, Brazílie
Investor:Paulo Lope, Rosa Bertholdo
Projekt:2004
Realizace:2005-08
Užitná plocha:481 m2
Plocha pozemku:4488 m2
Náklady:800 000 USD


Santa Teresa je historická čtvrť, která skýtá nádherné výhledy na město Rio de Janeiro. Dům se nachází na jednom z nejvyšších míst Santa Terezy, kde směrem na sever je vidět staré historické centrum, jižní strana poskytuje výhled na panorama Pão de Açucar a záliv Guanabara Bay. Pozemek začíná na stejné úrovni jako kabinová lanovka - 100 m.n.m.  a končí v místě, odkud je dechberoucí pohled na Pão de Açucar – 125m.n.m.
Projekt pracuje s dvěma výraznými hladinami topografie: 120 m.n.m. a 125 m.n.m.
V nejspodnější části se nachází lineární blok, který vede k ložnicím a ke kanceláři, které mají hlavní fasádu prosklenou s výhledem do zahrady. Tyto dvě kvádrovité hmoty jsou otevřené na východní a západní stranu, ale jsou zcela uzavřené na zbývajících dvou stranách. Střecha byla navržena jako pochozí terasa, která doplňuje společenské prostory.
Obývací pokoj se nachází v nejvyšším podlaží, čímž poskytuje výhled na centrum na severní straně a záliv Guanabara Bay a Pão de Açucar na jihu. Tato část je uzavřena na východní a západní straně, aby se zabránilo průniku slunečních paprsků a zdůraznil se nádherný výhled na dalších stranách. Otevřená část mezi ložnicemi a obývacím pokojem je využita jako kuchyň, kde podle tradiční brazilské kultury většina obyvatel domu tráví svůj volný čas.
Dům od spbr arquitetos je rozevlátá stavba, která by se měla stát součástí krajiny Rio de Janeira.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Remeslo - realizácia
Miroslav Ričovský
25.10.12 09:39
800 000 USD
takyarchitekt
25.10.12 02:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SPBR Architects