Nědělní škola

Nědělní škola
Autor: Tadao Ando
Adresa: Kita-kasugaoka, Ibaraki, Japonsko
Projekt:3.1997 – 5.1998
Realizace:5.1998 – 2.1999
Užitná plocha:149 m2
Zastavěná plocha:117 m2
Plocha pozemku:839 m2


Společenské zázemí zdejší křesťanské komunity vzniklo deset let po dokončení Kostela světla. V tomto případě se však nejedná o pouhou přístavbu, ale navození napjatého vztahu mezi starou a novou budovou.
Původně jsem zamýšlel umístit sem betonový box, který by svým měřítkem a uspořádáním umožňoval “oponovat“ stávajícímu kostelu. Vyplněním prostoru mezi oběma budovami jsem vytvořil aktivní společné místo tlumící vzájemné působení mezi novým a původním objektem. Venkovní meziprostor zahrnuje také přístřešek ohnutý mezi oběma budovami a úzké exteriérové schodiště sevřené mezi starou a novou zdí.
Zatímco vnější tvar “bohoslužební místnosti“ je kompletně zkopírován, tak vnitřní uspořádání prostoru i celkové vnímání denního světla nabízí zcela opačný dojmy. Na rozdíl od příjemného kontrastu symbolického světelného kříže plujícího v zešeřelé místnosti pro bohoslužby, je prostor nedělní školy naopak celý zalitý světlem a betonové stěny ozářeny jasným světlem. Tohoto účinku bylo dosaženo i díky nábytku. V kostele je dřevo natřené černou barvou, aby se v prostoru ještě více prohloubila šero. Naopak v nedělní škole jsou uplatněny palubky z japonského cedru a přírodně zbarvený překližkový nábytek. Tento mobiliář dodává celému interiéru ještě větší projasnění. Přičlenění nové funkce k provizorně dokončené stavbě je pro architekta vždy stresující, ale odměňující výzvou. V současnosti se vedou rozhovory o plánované rekonstrukci domu místního faráře, který bydlí na zdejším pozemku. “Architektura místa“ stále není nedokončena.
T.Ando, 1999
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tadao Ando