Ray and Charles Eames House and Studio

Ray and Charles Eames House and Studio
Adresa: 203 Chautauqua Boulevard, Pacific Palisades-South, Santa Monica, USA
Realizace:1945 - 49


Jeden z nejkrásnějších domů Ameriky 20. století, stejně působivý dnes jako v době svého vzniku jakožto součást programu Case Study House Johna Entenzy. Tento program, do něhož se připojily taková jména jako Eero Saarinen, Craig Ellwood, Raymond Kappe, Richard Neutra nebo velký Pierre Koenig, vycházel ze standardizovaných ocelových prvků, nemnoho peněz a kalifornského podnebí. Že z toho nemohlo vzniknout nic špatného se ostatně budete moci přesvědčit z publikace, kterou plánuje Taschen na tento rok.
Case Study House navržen manžely Eamsovými, který kombinuje byt, vlastní ateliér a garáž pro dvě auta, nedaleko Santa Moniky na místě s výhledem na oceán, byl postaven ze subtilní ocelové konstrukce se standardizovanými okny a barevnými výplněmi. Tato vizuální lehkost a proporcionalita jsou reminiscencí na klasický japonský dům, jež může byt otevřen, zavřen, rozšířen nebo zredukován podle libosti.
Dva ocelové boxy usazené v eukalyptové stráni ukazují, jak humánní obraz může být vtištěn stroji na bydlení rukou nadaného designéra. Odpověd na otázku, kdo navrhl a aranžoval nábytek do interiéru, nám můžete posílat na adresu redakce do konce měsíce.
0 komentářů
přidat komentář