Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Polyfunkční městský blok Hraničář

Autor: Jiran Kohout architekti | Patrik Hocke, Zdeněk Jiran, Michal Kohout, Marco Maio, Petr Máša, František Štáfek
Adresa: Masarykova, Ústí nad Labem, Česká republika | mapa
Investor: Czech Property Investments a.s.
Náklady: 650 000 000 CZK Realizace: 2006 - 2011
Užitná plocha: 21375 m²

Doba rozkvětu historického města Ústí nad Labem prakticky skončila vybombardováním a následným vysídlením většiny původního německého obyvatelstva po skončení války. Razantní odříznutí od historie a příchod nových obyvatel bez vazby na „Místo“ znamenal v dalších letech pokračování plošných demolic i v samotném centru města. Asanacím podlehlo postupně mnoho veřejných staveb i obytných bloků s činžovními domy. Koncem 80. let minulého století byl „uvolněn“ i pozemek městského bloku pod kinem Hraničář v návaznosti na centrum města. Měla zde vyrůst krajská pobočka centrální banky, k čemuž díky roku 1989 již nedošlo a pozemek mezi Masarykovou a Moskevskou ulicí těsně nad sady Bedřicha Smetany zůstal dál volný a provizorně využívaný jako parkoviště.
V roce 2006 byla naše kancelář vyzvána vlastníkem pozemku – společností CPI, spolu s několika dalšími zkušenými architektonickými ateliery ke zpracování studie zástavby pod kinem Hraničář a následně vybrán k realizaci náš návrh. Zvolili jsme poměrně jednoduchý urbanistický koncept nahrazení již neexistujícího bloku, který se zároveň otevírá svými pasážemi a průchody do vnitrobloku pro velkoměstsky chápaný provoz. Urbanistické řešení vychází z tvaru parcely a rozvíjí koncept tradičního městského bloku, který se stane součástí struktury města a svými fasádami formuje okolní městský prostor. Důležitým prvkem konceptu je umožnit lidem přístup do vnitrobloku a diagonální pěší propojení na úrovních veřejného, poloveřejného a soukromého prostoru.
Investor je na domácím trhu známou obchodní a developerskou skupinou, do jejíhož portfolia dnes kromě bytových a komerčních projektů patří i provozování sítě čtyřhvězdičkových hotelů Clarion. V Ústí nad Labem, jakožto krajském městě, bylo rozhodnuto realizovat chybějící kapacitu hotelu s kongresovým sálem a moderní administrativní budovu nabízející kanceláře třídy A spolu s bydlením, kavárnou a obchody v parteru. Návrh městského bloku je v podstatě velmi jednoduchý. Jeho objem je složený ze tří základních budov, jež znovu vytváří uliční fasády, nároží a průchody tak, aby se městu vrátilo zpět to měřítko, které jej dříve přirozeně vytvářelo. Kromě základních funkcí – hotelu, administrativy a bydlení bylo naší snahou vytvořit živý parter, zapojit vnitroblok do života města a dům nechat fungovat v několika vrstvách. Projekt počítal s velkou samoobsluhou, restaurací ve dvoře a byty v centru města. Když vznikaly první návrhy, ještě fungovalo kino Hraničář, proto to náměstí před jeho budovou s vyvýšenou terasou pro umístění kavárny – v naší kanceláři se snažíme hodně pracovat s principy sousedských vztahů, sdílení veřejných prostor a vzájemnou mezilidskou komunikací v prostoru.
Z původního velkorysého rozmachu se však podařilo realizovat pouze určitou část. Během stavby zasáhla také Ústí nad Labem celosvětová ekonomická krize a investor čelil nelehkému  rozhodnutí, zda celou akci zastavit či ve stavbě vůbec pokračovat. Rozhodnutí pokračovat, kromě odložení realizace bytové části na dobu, kdy to bude ekonomicky smysluplnější, s sebou přineslo nutnost snížit původní rozpočet téměř o třetinu. To se muselo zákonitě projevit i na výsledku. Vše bylo nutno zgruntu za pochodu přeprojektovat tak, aby se původně zamýšlený výraz stavby, prostorový standard a prostředí, které dům svými objemy formuje, nevytratilo, ale spíš zjasnilo a zjednodušilo. V termínech na hranici reality bylo nutné ušetřit téměř všude – na finálních materiálech fasád, výplních otvorů, interiérech i technologii a ostatních stavebních detailech domu. I když nebyla nouze o vypjaté situace na stavbě, troufáme si tvrdit, že zamýšlený koncept se podařilo díky všem zúčastněným na místě u Hraničáře udržet a potvrdit. Možná právě fáze úspor během výstavby dodala i v materiálové rovině stavbě lidské měřítko – použití omítek na fasádě a sjednocených formátů oken spolu s maximálním zjednodušením objemů nakonec působí velice přirozeně.
Potvrzuje se, že ten dům je v Ústí nad Labem naprosto správně. Věříme, že pomůže nasměrovat vývoj města směrem k předválečné prosperitě a významu v rámci našeho státu, a že také v dohledné době znovu vzroste zájem o bydlení v centrech měst a podaří se doplnit i kompozičně chybějící bytový dům na nároží ulic Moskevská a Prokopa Diviše v rámci projektu CPI City Center.
Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 31.10.12
Návštěvnost: 49481 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
skoda tych fasad Martin Boleš 01.11.12 07:50
Klíšský potok Ivan Lejčar 01.11.12 09:00
promarněná příležitost Daniel John 01.11.12 16:51
TEXT NEODPOVÍDÁ REALITĚ tomcerny 06.11.12 20:39
Tohle ne! Jana 24.07.15 11:26
Humor Martin Zubík 28.09.16 09:00
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.