Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Revitalizace funkcionalistické vily v Praze - Podolí

Autor: Atelier 6, s.r.o.
Výtvarná díla: Mgr.A. Pavla Gregorová - Šípová
Generální projektant: BBD s.r.o.
Adresa: Podolí, Praha, Česká republika
Realizace: 2010-12 Zastavěná plocha: 279 m²
Plocha pozemku: 949 m²

Rekonstruovaná a dostavovaná funkcionalistická vila byla vyprojektována v roce 1933 architektem Bíbou a jako termín dokončení objektu je uváděn rok 1935. Jedná se o dispozičně i architektonicky kvalitní stavbu, umístěnou na hraně jihozápadního svahu, v převážně vilové čtvrti nacházející se na jihovýchodním okraji Podolí. Vizuálně významnou součástí fasád bylo mohutné popnutí přísavníkem tříčetným.
Úpravy vychází z požadavků majitelů s ohledem na dochované dispoziční řešení a zejména na minimalizaci zásahů do pohledově exponovaných částí objektu.
 V původní části suterénu se nachází šatna, kterou se projde do malé haly a na schodiště, dále technické zázemí objektu, sklad, domácí práce (sem ústí shoz prádla ze všech pater) a sauna s tělocvičnou, v části dostavované garáž.
Na úrovni přízemí je hlavní obytný prostor - vstupní hala s vestavěnou šatnou, řešenou jako interiérový nábytkový blok, která navazuje na spojitý prostor obytný – kuchyně, jídelna, obývací pokoj. Dále se zde nachází nezbytné sociální zázemí. Dostavěno je zádveří a rozšíření obytného prostoru směrem do zahrady. Interiér je propojen s terasou umístěnou na střeše garáže v suterénu.
V patře se nachází ložnicová část vily – dva dětské pokoje s koupelnou v jihozápadní části půdorysu a ložnice rodičů s koupelnou a šatnou na východním rohu objektu.
V ustupující střešní části objektu, komunikující s rozlehlou terasou, je umístěn pokoj pro hosty s koupelnou, toaletou a kuchyňkou.
Všechna podlaží objektu jsou bezbariérově propojena výtahem.
Návrh je koncipován tak, aby respektoval stávající rozvržení okenních otvorů, původní objekt byl repasován do prvorepublikové podoby a nově přidané části jsou uvažovány jako jasně odlišitelné novotvary, evidentně vyjadřující dobu svého vzniku. Tomu odpovídá i materiálové řešení přidaných částí – sklo (s výtvarně zpracovaným motivem lístků přísavníku ve dvou variantách průhlednosti – „záclona a závěs“), bílý kov, betonové stěrky, pískovcové obklady (materiál a provedení vychází z dochovaného torza schodiště), sklo textilní sun screeny (stíní jihozápadní prosklení obytného prostoru a podstatné části terasy a zároveň nebrání atraktivním výhledům).
Nově přidané objemy tvoří přístavba zádveří a závětří (krytého skleněnou deskou) směrem do ulice a v zahradní fasádě garáž na úrovni suterénu a s ní hmotově související rozšíření obytného prostoru včetně prostorné terasy v přízemí.
Zahradní úpravy doplňuje venkovní bazén a travertinová dlažba.
Zatím nejsou ještě zcela dokončeny interiery a zejména se těšíme, až opětovně vysazený přísavník dokončí naši práci.
Projekt
Fotograf
Martin Spilka
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 07.10.12
Návštěvnost: 55543 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
výtah Dalibor Černý 11.10.12 02:24
osvětlení presso 11.10.12 09:32
...jen malá poznámka... s.j.k. 26.11.12 13:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.