Interiér mezonetového bytu v Hrdlořezích

Interiér mezonetového bytu v Hrdlořezích
Mezonetový byt se nachází v novostavbě bytového domu „Rezidence Azalea“ v pražské čtvrti Hrdlořezy.
Byt je situován ve čtvrtém a pátém patře. Ve spodním vstupním podlaží je dvoupodlažní obytný prostor s prosklenou fasádou a vstupem na přilehlou terasu, kuchyňský kout, hygienické zázemí a dva samostatné dětské pokoje. Do horního podlaží vstoupíme interiérovým schodištěm, které vede na otevřenou galerii a dále do ložnice majitelů se šatnou a samostatným hygienickým zázemím.
Do návrhu interiéru jsme byli zapojeni od samotného počátku. Bylo tedy možné naplánovat a realizovat některé drobné dispoziční změny, které možnost účelného a pohodlného využití bytu značně vylepšily.
Ve spodním podlaží byla vytvořena nika pro úložné prostory při vstupu do bytu (opravdu nebylo účelné s každým kusem obuvi či oděvu navštěvovat ten či onen pokoj), byla rozšířena chodba mezi hygienickým zázemím a dětskými pokoji (toto bylo vzhledem k počtu dveří, které umožňují příchod do této chodby nezbytné). V horním podlaží došlo ke změně dispozice. Spojili jsme původně plánované oddělené prostory ložnice a pracovny do jednoho celku (tím byla získána ložnice adekvátní velikosti), byl vytvořen prostor šatny a původně oddělená pracovna byla přemístěna na galerii (z galerie je totiž nádherný výhled skrze prosklenou fasádu na okolní les). Vstup do koupelny (původně pouze z ložnice a okolo hlavy jednoho ze spících) byl umožněn i novými dveřmi přímo z galerie.
Všechny tyto změny byly zapracovány do klientské developerské dokumentace a realizovány v rámci hrubé stavby.
Posléze bylo možné přistoupit k návrhu a realizaci interiéru.
Základním středobodem celého interiéru se stalo nové schodiště, které propojuje patra bytu. Vzhledem k jeho umístění v centrálním obytném prostoru a blízko vstupu do bytu bylo velmi důležité najít pro něj vhodnou formu a propojit ho s potřebou maxima úložných prostor, kterých nebylo v bytě navrženo příliš mnoho. V současnosti se schodiště stalo „designovým“ kusem nábytku po kterém se stoupá do patra. V jeho útrobách se nachází botník, vinotéka a úložné prostory skříní a skřínek různých velikostí. Svým pojetím navazuje na provedení části kuchyně a provedení části okolo vstupu do bytu. Skříňky „sloupy“ lemují vertikálně obytný prostor a jsou zakončeny výraznou horizontálou, která skryla klimatizační jednotky a jejich vedení. Při pohledu od terasy se jedná o „perforovanou“ stěnu za kterou se nachází kuchyňský kout, schodiště a soukromé části bytu (ložnice a hygienické zázemí).
Jedním z důležitých momentů návrhu bylo řešení vstupu. Z domovní chodby se vstupuje přímo do obytného prostoru a to přímo vedle stěny, kde bylo uvažováno s domácím vybavením pro „zábavu“ (hifi, TV apod.). Pohled na vstupní bezpečnostní dveře přímo v obývacím pokoji vedle televize není rozhodně ničím zajímavým. Bylo potřeba vytvořit alespoň malý uzavíratelný prostor kde je např. možné odložit klíče. Proto byla „zábavní“ stěna ukončena „sloupem“ a díky posuvným skleněným neprůhledným dveřím je možné tento malý vstupní před-prostor uzavřít a zakrýt.
Celý proces návrhu probíhal za velmi intenzivních konzultací s majiteli bytu. Jejich pohled na bydlení se do návrhu také zřetelně vepsal a v bytu se nacházejí i prostory, kde byl náš vstup minimální (např. jsme nezasahovali do výběru keramiky, dlažeb a obkladů v koupelnách). Všechny prvky interiéru (truhlářské výrobky, podlahy, kuchyně, osvětlení, skleněné stěny atd.) byly realizovány díky osvědčeným a spolehlivým dodavatelům.
Majitelé již v bytě bydlí a jsou spokojeni. Návrh a realizace tohoto bytu jen posílila náš přátelský vztah a to je pro mne osobně možná ten nejdůležitější moment celé akce.
Ing.arch.MgA. David Mateásko
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Studio M.A.D.