Maminčina modro-bílá kuchyně

Maminčina modro-bílá kuchyně
Investor:manželé Křemenovi
Projekt:2012
Realizace:2012
Užitná plocha:50 m2


Pro architekta není asi krásnějšího, ale zároveň i složitějšího úkolu, než navrhovat cokoliv pro vlastní rodinu.  A tak jsme na začátku roku 2012 začali řešit návrh nové kuchyně s jídelnou ve starém německém domě ze 30. let 20. století, který jeho původní stavitelé používali jako administrativní budovu k přilehlé pile. Dům prošel v 80. letech celkovou rekonstrukcí a byl rozdělen místním bytovým podnikem na 3 samostatné jednotky, tak jako většina podobných objektů v Sudetech. Rodiče tento dům v 90. letech opět spojili, ale již pro účely bydlení v rodinném domě. Postupnými úpravami docházelo k jeho zabydlování, ale kuchyně s jídelnou zůstávala pořád  tatáž z 80. let. Nastal konečně čas i na její změnu.

interiér
Cílem rekonstrukce interiéru starého domu bylo vytvořit atmosféru současného venkova za použití tradičních materiálů v kombinaci s materiály a vybavením z 21. století.
Hlavním tématem celého návrhu se stala maminčina vášeň v modro-bílých vzorech keramiky a porcelánu. Její sbírka nádobí ve staré kuchyni neměla prostor vyniknout. Vedle barevnosti bylo zásadní celou dispozici malých místností chytře propojit, tak aby se v kuchyni a jídelně mohla pohodlně setkávat i širší rodina. Nakonec nezůstalo jen u kuchyně a byla upravena i koupelna a toaleta včetně podlah navazující ložnice a vstupní haly se šatnou.

materiál
Místnosti jsou propojeny prkennou podlahou z běleného dubu. Bílá barva nebo bělené dubové dříví vestavěného nábytku je podkladem pro jednotlivé kusy interiéru, které v něm hrají hlavní roli. Kachlová kamna navržená jako oblý roh jsou uprostřed dispozice a jejich účel prozrazuje pouze oblá nika s modře glazovanými kachli, celá jejich hmota je skryta šamotovou omítkou s bílou malbou. Dalším výrazným prvkem je masivní dubový stůl, jako místo setkávání, který  podtrhuje modrobílá šachovnice svítidla.  Papírové stínidlo jsme navrhli a vyrobili na míru přímo pro tento prostor. V neposlední řadě je důležité samotné nádobí, které je uloženo v policové stěně z bíle mořeného dubu. Na její šíři nenápadně navazují i parapety oken s bílými kryty radiátorů.
Kuchyňská linka samotná je čistě bílá včetně pracovní plochy z umělého kamene, v kontrastu s tmavě modrým obkladem stěn a modro-bílým vzorem dlažby.

Při navrhování jakéhokoliv bydlení, jde o to co nejlépe poznat jeho uživatele, jeho přání a sny, a to se může asi nejlépe podařit přímo ve vlastní rodině, kde se známe nejvíce!
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
=)
Petr Tůma
02.10.12 06:20
Chválím
adamhorak
03.10.12 12:13
Moc pěkné!
Kateřina Skalíková
04.10.12 06:21
mimoriadne vydarené
kristina812
04.10.12 10:54
boží!
lasifa
04.10.12 10:38
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A1Architects