Rodinný dům v Ostratě

Rodinný dům v Ostratě
Dům je součástí krajiny. Reaguje na okolní terénní podmínky a dotváří novým domem krajinu. Vilu však obklopuje vesnická zástavba a tím se stává stísněná, na první pohled není čitelná. Na povrch vystupuje skleněná plocha jižní fasády, která je obklopena uměle vytvořenou vodní plochou. Ostatní části domu jsou zasunuty do terénu. Ten je ponechán bez velkých zásahů působení přírodních činitelů a okolní fauny.
Nahlédli jsme i do interiéru. Dominuje mu prostor obývacího pokoje. Místnost díky klenutému zastropení získává nový rozměr. Prostor je dělen od komunikačního prostoru pilíři. V jednom pilíři jsou umístěny krbová kamna. Dále je z haly přístupna kuchyně, dětský pokoj a sklep. Kuchyňský kout je značně stísněný. Kuchyňská linka je jako podlahy i stěny vytvořena překvapivě také z keramiky. Osvětlena je stropním světlíkem. Dětský pokoj se nachází ve zvýšené úrovni oproti přízemní hale a je proto nutno použít přístupového schodiště. Vertikální osa protínající halu je průchozí přes vodní plochu s jezírkem do zahrady. V zahradě jsou umístěny dva vzrostlé platany, které majitel na podzim zkracuje za účelem lepšího prosvětlení místností jižní prosklenou fasádou. V patře je umístěna ložnice a ateliér, který je v současné době využíván spíše jako odkládací prostor.
Dům byl postaven za minulého režimu. Materiály chátrají nejen díky časovému opotřebení, ale také pro svojí původní špatnou kvalitu. Architekt zde byl zároveň stavitelem i majitelem. Stavebním materiálem se mu staly prakticky všechny v té době dostupné materiály. Dnes jeho dům trpí dle jeho slov otřesy letadel díky nedalekého umístění vojenského letiště. Architekta inspirovala forma krtičince. Vzhledem k tomu, že byly v projektu uplatněny technologie přispívající k trvale udržitelnému rozvoji dnešního bydlení a také ke snaze minimalizovat tepelné ztráty, byla stavba zařazena do třetí kategorie i přes to, že se některé technologie nepodařilo zcela realizovat. Konstrukce jsou tvořeny z páleného keramického střepu (klenby, keramické podlahy), dřeva a částečně byl použit i beton pro vyztužení keramického klenutého stropu v suterénu a částečně také v nosné konstrukci (pilíře, překlady). Dnes je RD vytápěn pevnými palivy. V druhém nadzemním podlaží je nedokončena Trombeho stěna, která bude v budoucnu zapojena jako alternativní zdroj tepla. Otvíravá ani fixní okna ve vile nejsou. Větrání je zabezpečeno průduchy a osvětlení je pomocí zasklené fasády a světlíků.

14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ohavnost
František Boček
11.10.12 09:39
To je nějaké pařeniště s igelity
Ivo Vermousek
11.10.12 11:58
No co,
MB
11.10.12 11:57
pochopení...
Josef Čančík
11.10.12 12:32
Skvělé!!!
OS
11.10.12 12:30
zobrazit všechny komentáře