Rodinný dům v Opavě

Rodinný dům v Opavě
Spolupráce:Jan Lefner
Adresa: Polní, Opava, Česká republika
Investor:Martin a Žaneta Kernovi
Realizace:2011-12
Užitná plocha:187 m2
Zastavěná plocha:138 m2
Plocha pozemku:746 m2
Obestavěný prostor:903 m3
Náklady:3 500 000 CZK


Stavba rodinného domu se nachází ve městě Opava. Lokalita leží východně od centra města, v blízkosti řeky Opavy a přímo sousedící s městským náhonem. Pozemek je rovinatý, nachází se v ulici Polní. Jedná se o proluku mezi dvěmi bytovými domy. Okolní zástavba je různorodá, nekompaktní. Objevují se zde jednopatrové rodinné domy, průmyslové přízemní i vícepatrové objekty a vícepatrové bytové domy.
Stavební pozemek je lichoběžníkového tvaru, v proluce o šířce cca 14 metrů, do ulice otočen jižním směrem, rozložen severně k náhonu, o délce cca 55 metrů.

Hmotově respektujeme okolní, přímo navazující zástavbu, a to stejnou výškou atiky.  Lapidární kubus je ve skutečnosti tvořen přízemní větší hmotou, která je v patře ustoupena jak ze severní, tak z jižní strany. Z jižní, uliční strany, ustupuje hmota a doplňuje ji dřevěná pergola, která slouží k odstínění jižního slunce a vytvoření bariéry před výhledem do průmyslové zóny. Ze severní strany ustupuje hmota proto, aby se na zahradu dostalo více slunce, aby hmota domu nestínila zahradě. Ze západní strany dům přímo navazuje na sousední objekt. z východní strany má dům odstup 3,5 metrů od sousedního objektu, tak aby byl možný průjezd směrem do zahrady. Tento odstup je z uliční strany vyplněn bránou. Prostor slouží jako parkovací stání pro automobily.
Objekt je přístupný branou do průjezdu, dále pak do zádveří. Ze zádveří je přístupná obslužná chodba. Z té je přístupná šatna, technická místnost s wc, sklad, schodiště do 2NP, kuchyně s jídelním koutem a obývací pokoj.
Ve 2. podlaží jsou dva pokoje orientovány jižním směrem s malou terasou, cloněnou dřevěnou pergolou, dále ložnice rodičů a koupelna.
Konstrukčně se jedná o nepodslepený, zděný dvojtrakt. zdivo je ze systému porotherm 24, s tepelnou izolací z polystyrenu. Stropy jsou skládané porotherm. Hlavní hmota objektu je z bílé omítky, pergola a vjezdová vrata je obložena přírodními modřínovými prkny. Okna jsou tmavě šedá. Střecha je plochá.
Dům je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda. Dům má elektricky ovládané venkovní rolety doplněny o zabezpečovací systém.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sympatickej dům
david macháček
27.09.12 10:13
radovy dum na archiwebu
Martin Stepanek
02.10.12 10:04
Sokl
Petr Vicherka
22.09.13 01:58
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od WMA Architects