Rodinný dům v Hodoníně

Rodinný dům v Hodoníně
Hlavní část rodinného domu tvarově připomíná rozkvetlou květinu. Návštěvník v jejím tvaru podvědomě nalézá architektův předobraz v přírodě. Hlavní část s garáží tvoří dvě válcovité hmoty spojené „mostem“.
Stavba budí pozornost jak svým tvarem, tak zakomponováním do okolní zástavby. Dům je navržen v téměř nefotogenické krajině – preriferní části města – čtvrti zvané Rybáře, vzdálené necelých 200 m vzdušnou čarou od hlavního hodonínského náměstí. Tato čtvrť je zastavěna typickou řadovou zástavbou převážně jednopatrovými domky se sedlovou střechou. Prochází-li návštěvník ulicí, je na svém konci nečekaně překvapen jejím ukončením netypickou stavbou odlišného půdorysu, tvaru a výšky. Jednou svou stěnou se stavba napojuje ke staré řadové zástavbě. Tato část jakoby zachovávala tradici a funkci i tvar hospodářského dvorního křídla. Dále se stavba odvrací od tradičního rázu sedlové střechy a obdélníkového tvaru vysokou kreativní střechou s atikami ve tvaru rozevírajících okvětních plátků.
Stavba by lépe vynikla jako samostatně stojící na volnějším prostranství, než v těsné zastavěné uličce. Samotný vnější i vnitřní prostor stavby působí harmonicky a vyrovnaně.
Stavební program je jednoduchý. Na centrální převýšený prostor s obytnou halou a dvěma pokoji v patře navazují vpravo trakt s pracovnou, kuchyní, koupelnou, ložnicí a technickým zázemím, vlevo pak zimní zahrada a garáž. Celé přízemí tvoří jeden velký obytný celek.
Centrální stavba a garáž jsou navrženy a postaveny jako zděné klenby, ostatní části objektu byly rovněž vyzděny. Klenby nesou tenkostěnné skořepinové železobetové římsy, vyložené až po patu klenby, které je chrání proti povětrnostním vlivům. Stropy a schody jsou z monolitického železobetonu, veškeré střechy jsou z dřevěných krovů. Výplň mezi klenbami je z pálených cihel Wienerberger. Z hlediska technického konceptu (také z ekologického a energetického) se nevyznačuje lepším řešením než okolní řadové domky. Stavba se stavěla v devadesátých letech, proto už ani dnes nesplňuje tepelně izolační vlastnosti.

11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
RD v Hodoníně
Kovalčíková
11.10.12 01:05
Já myslím že to není dům ale kaple
Ivo Vermousek
11.10.12 07:40
....
mIkI_n
11.10.12 05:55
Nástupce podnikatelského baroka
Kateřina Skalíková
19.10.12 09:22
Jako solitér - výborný!!!
c_mudrunka
20.10.12 02:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Fránek Architects