Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Priessnitzovo sanatorium

Autor: Leopold Bauer
Adresa: Jeseník, Česká republika | mapa
Web: www.priessnitz.cz
Realizace: 1908-1910; 1928-1929

Stavba se nachází v lázeňském areálu na kopci nad městem Jeseník v části města Lázních Jeseníku. Je nej- významnější z celého areálu, což dokazuje i název po zakladateli vodoléčby Vincenci Priessnitzovi.
Projektem byl v r. 1908 pověřen Wagnerův žák Leopold Bauer (1873-1958).
Stavba je postavena v duchu moderního historismu, je zde patrná inspirace barokními zámky (krátká boční křídla, široký vstupní rizalit, valbová střecha).
Z kopce, kde se budova nachází, je nádherný výhled na obě strany, proto Bauer koncipoval sanatorium tak, aby žádnému z pokojů tento výhled nebyl upřen. Dosáhl toho oddělením pokojů pro pacienty, které umístil ve vícepodlažní budově, od ostatních místností (kuchyně, zázemí, společenské místnosti, jídelny), jež se nacházejí v nízkých budovách s plochými terasovitými střechami. Ke každému pokoji náleží navíc balkon, který podporuje pobyt pacientů na čerstvém vzduchu.
Půdorys sanatoria je rozčleněn velmi přehledně, jedná se o podélný trojtrakt. V centrálně položené hale se střetávají hlavní komunikační osy. Jedna směřuje od vstupu ke kavárně, druhá (vedoucí kolmo k první) obsluhuje ordinace lékařů, místnosti s koupelemi jídelny a společenské místnosti.
Velmi výrazným prvkem vstupní haly je volně stojící elegantně zatočené železobetonové schodiště, což byla na tu dobu pozoruhodná konstrukce. Nalezneme zde též dodnes dochované původní interiérové prvky jako např. krb, kryty topení, okenní vitráže apod.
V letech 1928-1929 se Leopold Bauer vrátil do Lázní Jeseníku při dostavbě Priessnitzova sanatoria. Je zde patrný posun v architektově výrazu. Ve třicátých letech vrcholila éra funkcionalismu, Bauer však šel jinou cestou. Snažil se o vlastní architektonickou interpretaci nových konstrukcí a funkcí (odmítal mezinárodní styl hlavně pro jeho jednotvárnost).
Při pohledu na nově vystavené křídlo je patrný rošt krabicovitých loggií a balkony jdoucí přes nároží - opět je zde zdůrazněn pobyt pacientů na čerstvém vzduchu. Objekt je završen valbovou střechou.
Priessnitzovo sanatorium patří k nejlepším domům, které na Jesenicku vznikly.
Autor: Jan Weiss, 11.08.11
Návštěvnost: 46385 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.