Dům v kožichu

Dům v kožichu
Do výběru organických staveb byl dům zařazen díky použití stavebních přírodních obnovitelných materiálů a zároveň pro výjimečné architektonické zpracování. Svojí tradičně-netradiční formou připomíná dům lehlý stoh slámy v krajině přikrytý hi-tech střešní konstrukcí. Dům v kožichu je postaven nedaleko města Mladá Boleslav. Autor domu respektuje drobné měřítko okolní zástavby. Vznikl v souvislosti s nedalekou výstavbou obytného souboru ekologických domů. Jako inspirační zdroj označuje Petr Suske stoh slámy v krajině. Hi-tech dům s použitím tradičních přírodních materiálů jako je dřevo, sláma, nepálený cihelný střep.
Náklady na postavení domu byly nízké. Energeticky byl dle autorské zprávy dům koncipován jako téměř nulový. V topné sezóně se měl dům dotápět lokálními krbovými kamny. Na požadavek majitele byl instalován i plynový kotel. Interiér je, až na hostinský pokoj a ložnici, ponechán jako kontinuální prostor. V přízemí se nachází kuchyň s jídelním koutem a obývací pokoj. V patře je umístěna klidová část: ložnice, koupelna a pracovna.
Nosnou kostru tvoří dřevěný skelet a zděné jádro. Dřevěná konstrukce je obezděna patnácticentimetrovou zdí z nepálených cihel, která vytváří akumulaci a působí příznivě na mikroklima v interiéru. Vnější vrstva tepelné izolace na obvodovém plášti – oddělena od hliněné zdi parozábranou - je vyskládaná z balíků slámy, chemicky ošetřených proti hoření“. Jako netradiční konstrukci zde můžeme označit hi-tech „deštník“ tedy textilní látku na kovovém konstrukčním základu, který plní funkci střechy.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SEA Architekt