Dům v dunách

Dům v dunách

Casa Monte na Comporta v portugalské Grândole je dům, který zapadá do svého okolního prostředí, jako by tam stál od nepaměti. Daří se mu vypadat velmi svěže, nově a velkolepě. Zvlněný tvar domu se vyjímá v jemně skloněných písečných dunách a jeho tvrdý a hranatý půdorys skvěle kontrastuje s kulatými tvary okolních stromů. Barevné a materiálové řešení fasády je odrazem okolí, šedý beton zaniká v moři písku, dřevěné rámy posuvných skleněných ploch jsou v dialogu s okolními stromy.  Světlo a stín se stávají hlavními hráči. Po celé roční období stavba působí harmonickým klidem.
Dům působí díky svému zevnějšku jako bunkr nebo protiletecký kryt. Struktura pohledového betonu je uplatněna v exteriéru i interiéru budovy. Ačkoli se to tak může zdát, že tento dům byl vestavěný do existujících dun, opak je pravdou.
Luis Pereira Miguel a lisabonský tým Pereira Miguel Arquitectos nechali postavit duny tak, aby mohl být dům umístěn pod nimi. Pereira Miguel je firma zabývající se architekturou a interiéry, komerčními i obytnými, která spolupracuje s odborníky z Portugalska i celého světa. Soulad mezi přírodou a domy, okolím a stavbou je očividný v mnoha stavbách firmy, ale nikde není tak výrazný jako v tomto domě. Dvě Barchanské duny ve tvaru půlměsíce byly vytvořeny, aby skryly dům i cestu. Může se zdát, že soužití písku, domu a větru zde potrvá navěky. Již nyní tento dům trochu připomíná starověkou jeskyni a po letech působení větru a povětrnostní činnosti bude tento nádech ještě výraznější. Vlivem stálého působení přírodních sil se bude pohled na budovu rok od roku harmonicky vyvíjet.
Kdybychom se mohli podívat na půdorys domu z ptačí perspektivy, uvědomili bychom si, že jednopatrový dům se skládá ze čtyř mírně šikmých ramen. Každému rameni je dána odlišná funkce. I když po celém obvodu stavby jsou navrženy dveře pro pocit splynutí s přírodou a také pro účinné větrání a chlazení, hlavní vstup nalezneme uprostřed mezi dvěma rozevírajícími se rameny. V jednom rameni je kuchyň a hlavní ložnice se šatnou a koupelnou, v druhém tři ložnice, kde každá ložnice má svoji šatnu a sociální zázemí, ve třetím rameni je dílna s garáží a čtvrté rameno je využito pro velkoprostorovou obývací místnost.
Většina oken je orientována na jih, aby mohly být v zimě využity energetické zisky plynoucí ze slunečního záření. Největší okno z obývací místnosti je chráněno betonovou deskou, která zastiňuje místnost během léta. Plavecký bazén je na jižní straně, aby podporoval v letě chlazení vzduchem.
Kvůli specifickému klimatu, v létě průměrné teploty mezi 22 – 30ºC, byly navrženy silné a těžké zdi. Váha zdí temperuje teplé a chladné cykly. Střecha objektu je pokryta pískem a rostlinami, aby pomáhala udržovat stálou vnitřní teplotu dosaženou pomocí přírodní zemské tepelné setrvačnosti.

0 komentářů
přidat komentář