Vila AA

Vila AA

Projekt vily AA vzešel z potřeby vytvořit smysluplné místo tak, aby dle slov investora "dům nezničil ten pocit míru, který jsem měl poprvé při pohledu na obzor, a chránil ho". Naše veškeré úsilí směrovalo k vytvoření strategií, které by otevřely nitro domu k horizontu a ostatní části zalévalo měnící se světlo od úsvitu do soumraku. Být součástí nevšedního výhledu, kde jsou všichni obyvatelé domu vítání. Horizont byl tím limitem, hranicí, která nemá být omezována. Nitro domu zve k návštěvě, které nebrání ani dveře, ani prahy. Nabízí okustit klid obzoru vytvořeného mořem, větrem a skalami. Obzor vytvořil architekturu na dlouhá léta.
Daniel h Nadal

Zadání a vstupní podmínky
Parcela se nachází v Almerii, ve městě Mojácar. Rozeklaná topografie a stráně otevírají vzdálený horizont moře. Na parcele se nacházela malá platforma, která posloužila jako základ pro stavbu. Projekt musel zodpovědět dvě klientovy otázky: 1. nabídnout řešení, ve kterém by se horizont stal součástí domu. 2. vytvořit stavební program pro manžele s dvěma dětmi podle následujících potřeb: garáž a kuchyň, jídlena, knihovna, obývací pokoj, pokoje pro děti a hosty a dále malá sauna, ateliér pro sochařskou a malířskou tvorbu, místo pro vysychání a skladové prostory.

Idea
Dům je umístěn na existující platformu a je orientován na východ, směrem k Středozemnímu moři, v části se strmým svahem. Organizace projektu se musela přizpůsobit přítomnost nerovného terénu tak, aby byl minimalizován dopad budovy na okolní prostředí. Umístění domu využívá výhody přirozeného plata, aby byly redukovány zemní práce. Parcela je v nižších částech členěna na zóny s ovocným stromy a zahradou. Některé části využívají stávající kamenné zdi, které zde zbyly po starých terasových plantážích, čímž zpět navrací původní charakter místa. V tomto smyslu projekt zachovává vztah k prostředí, podporuje přechod měřítek a chrání hodnoty krajiny.

Otevření
Dům je tvořen třemi podélnými částmi: Servisní pruh, částečně v zemi, poutá dům ke svahu. Najdeme zde parkovací stání, užitkový dvůr, spíž, kuchyň s malou terasou. Centrální část čítá hlavní elementy domu. Posunutím vůči ostatním dvěma pruhům vzniklo prostorné nádvoří. Čelní stěna pak chrání vstup do objektu. Obývací převýšená hala vyjadřuje vztah mezi světlem a obzorem. Jídelní a obývací část je pevně spjata s mořem otevřením přes celou šíři místnosti. Obytná hala je ohraničena šatnou a ložnicí rodičů, jejichž konzolovité vysunutí nechává dům pohledově vystoupit nad krajinu směrem k pobřeží. Třetí část uzavírá dům a tvoří jeho hlavní fasádu. Patří sem dětské pokoje, pokoj pro hosta, sauna, ateliér s dvorem chráněným před větrem.   

Konstrukce
Celou stavbu tvoří železobetonová konstrukce s jednovrstvou bílou omítkou (s příměsí 10% okru) podle místních zvyklostí. Travertinová podlaha přechází i do přilehlého okolí domu. V místnostech s mokrým provozem a v kuchyni je použit umělý kámen silestone. Dřevěné interiérové prvky jsou z bíle lakované MDF.  Okna tvoří tři hliníkové části - vnější posuvné stínící lamely, dále zasklení a nakonec síťka proti hmyzu.
0 komentářů
přidat komentář