Rodinný dům na Krásné vyhlídce

Rodinný dům na Krásné vyhlídce
Projekt:2009
Realizace:2011 - 2012
Užitná plocha:248 m2
Zastavěná plocha:189 m2
Obestavěný prostor:1025 m3


Dům stojí na úpatí ještědského hřebene  v lokalitě s příznačným názvem Krásná vyhlídka. Je odsud nádherný panoramatický výhled na celé město v pozadí s hřebeny Jizerských hor a Krkonoš, za zády se tyčí  Hubáčkův slavný vysílač. Rohový pozemek se nachází v blízkosti lesa a je ohraničený z východní a severní strany veřejnou komunikací. Dům je umístěn na severní části pozemku podél komunikace, s podélnou osou po spádnici, tak aby zahrada byla co nejvíce osluněna, a zároveň všechny obytné místnosti byly orientovány na slunnou stranu, na severní straně jsou naopak užitné místnosti  a komunikační prostory. Důležitým aspektem při návrhu  byla i orientace obytných místností  a rozmístění oken, umožňující specifické výhledy na hřebeny Jizerek či na vrchol Ještědu.
Dům je koncipován variabilně jako dvougenerační, kdy každé patro může sloužit jako samostatná obytná jednotka. V úrovni přízemí se nachází hlavní vstup z krytého prostoru přístřešku pro automobily, na něž navazuje přilehlá kůlna. Jižní dřevěná terasa umožňuje také přímý přístup z přízemí domu na zahradu. Díky svažitosti terénu bylo výhodné dům z větší části podsklepit a využít tyto prostory pro technické zázemí nebo jako skladovací prostory, je zde i tzv. vlhký sklípek pro uchování brambor a ostatních plodin. Sklep má samostatný vstup na zahradu.
Ve zdejších klimatických podmínkách (540 m n.m.) byla důležitou otázkou  i nízká energetická náročnost, zejména v oblasti vytápění.  Po první zimě se ukázalo, že jsme se ubrali správným směrem.  Obvodové stěny jsou koncipovány jako třívrstvý sendvič s provětrávanou mezerou; nosné zdivo z tepelně-izolačních tvárnic, tepelná izolace z minerální vlny, provětrávaná mezera a předsazená dřevěná fasáda z modřínových latí, eventuelně z cementovláknitých desek. Okna jsou dřevohliníková s izolačním trojsklem, přičemž vnější vrstva skla je ošetřena tak, aby v zimních měsících propouštěla infračervenou složku slunečního záření a tím dům ohřívala. V létě, kdy je naopak slunce vysoko, se tak neděje. Stropy jsou skládané z keramických tvárnic, schodiště jsou monolitická, konstrukce krovu je z příhradových vazníků, nosná konstrukce terasy a přístřešku s kůlnou je celodřevěná.
Co se týče architektonického pojetí stavby, byl důraz kladen na syntézu tradičního pojetí venkovského podhorského domu (sedlová střecha, podélná dispozice, dřevěné obložení fasády) a soudobého komfortu bydlení za použití současných výrazových prostředků a stavebních technologií.  Dům nemá za cíl na sebe strhávat pozornost, jen se snaží o moderní aplikaci tradičních principů a materiálů, které na dané území patří.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nenápadne sympatický
Lamik
14.09.12 09:01
Liberecko
iva
18.09.12 08:51
Rodinný dom v Liberci
Ing.arch. Tereza Jankú
25.02.15 12:01
Ktasna vyhlidka
takyarchitekt
26.02.15 09:10
Pěkné, vkusné, neokázalé... Gratuluji!
Tomáš Holub
26.02.15 05:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tereza Janků