Dům v Ubatuba

Dům v Ubatuba
Adresa: R. Alcina, Ubatuba, Brazílie
Investor:Antônio Carlos Onofre, Regina Silveira Onofre
Projekt:2005-06
Realizace:2007-09
Užitná plocha:346 m2
Plocha pozemku:888 m2


Pozemek
Ubatuba je jedním z nejdůležitějších přímořských měst brazilského státu São Paulo. Nalézá se přímo na obratníku Kozoroha a je o něm známo, že je to jedna z nejdeštivějších oblastí v Brazílii.
Pozemek o rozměrech 55 × 16 m se nachází na pravém konci pláže Tenorio. Parcelu lemuje mořský břeh na jedné straně, odkud se zvedá svah s 50% sklonem až k ulici, která je 28 m.n.m.
Zalesněný strmý svah spadá včetně své vegetace pod ochranu zákona o životním prostředí.
Celý koncept se inspiroval myšlenkou zachovat stromy a charakteristickou topografii místa: přímo do pozemku se tak zasahovalo minimálně.
 
Strategie návrhu
Dům podpírají tři železobetonové sloupy, které jsou současně jedinými třemi body, v kterých se projekt dotýká parcely.
Odlití sloupů bylo možné díky použití posuvných forem.
Prvním krokem projektu bylo navrhnutí několika hlavních podélných ocelových nosníků uložených na sloupech tak, aby se desky mohly pověsit shora a hlavně aby se zamezilo užití podpůrných konstrukcí a lešení v průběhu výstavby, čímž by se proces zpomalil a stavba prodražila.
Cena ocelových nosníku však překračovala stanovený rozpočet. Z tohoto důvodu jsme v rámci druhého návrhu počítali s odlitím celé konstrukce ze železobetonu. Tím se změnilo pořadí jednotlivých úkonů: místo osazení desek shora jsme začali osazovat zespodu. Když jsme tudíž usadili hlavní trámy, celá konstrukce už byla hotová.
Tento návrh umožnil určitou volnost distribuci desek a jejich uspořádání v různých úrovních s cílem podtrhnout výhled na moře z každé místnosti domu.
 
Architektura
Hlavní vstup do domu působí, jako kdyby byl "vzhůru nohama”.
Terasa v horní části je na stejné úrovni jako ulice. Most spojující hlavní vchod do domu s ulicí umožnuje různé pohledy skrz stromy na moře a na okolní kopce. Bazén byl umístěn na této úrovni, protože se jedná o slunečnou část pozemku. Má tepelně izolační funkci a na hladině je vidět odraz okolní krajiny
Stavební program tohoto domu byl zapeklitý, protože byl formulován jako dům pro manželský pár a zároveň jako letní sídlo pro jejich syna a dceru. To je důvod, proč byly ložnice navrženy ve dvou zcela oddělených blocích. Ten, který se nachází na východní straně blíže k moři, je chráněn dřevěnými žaluziemi. Ostatní tři ložnice jsou umístěny za tímto blokem, ale jsou vertikálně posunuty přesně o jeden a půl metru, aby se nezamezilo výhledu na pláž.
Tento zavěšený dům jakoby plaval mezi stromy, a tím zachovával přírodní ráz krajiny.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dům v Ubatuba
tomote
30.08.12 01:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SPBR Architects