Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům v Ubatuba

Autor: SPBR Architects | Ângelo Bucci
Adresa: R. Alcina, Ubatuba, Brazílie | mapa
Investor: Antônio Carlos Onofre, Regina Silveira Onofre
Projekt: 2005-06 Realizace: 2007-09
Užitná plocha: 346 m² Plocha pozemku: 888 m²

Pozemek
Ubatuba je jedním z nejdůležitějších přímořských měst brazilského státu São Paulo. Nalézá se přímo na obratníku Kozoroha a je o něm známo, že je to jedna z nejdeštivějších oblastí v Brazílii.
Pozemek o rozměrech 55m x 16m se nachází na pravém konci pláže Tenorio. Parcelu lemuje mořský břeh na jedné straně, odkud se zvedá svah s 50% sklonem až k ulici, která je 28 m.n.m.
Zalesněný strmý svah spadá včetně své vegetace pod ochranu zákona o životním prostředí.
Celý koncept se inspiroval myšlenkou zachovat stromy a charakteristickou topografii místa: přímo do pozemku se tak zasahovalo minimálně.
 
Strategie návrhu
Dům podpírají tři železobetonové sloupy, které jsou současně jedinými třemi body, v kterých se projekt dotýká parcely.
Odlití sloupů bylo možné díky použití posuvných forem.
Prvním krokem projektu bylo navrhnutí několika hlavních podélných ocelových nosníků uložených na sloupech tak, aby se desky mohly pověsit shora a hlavně aby se zamezilo užití podpůrných konstrukcí a lešení v průběhu výstavby, čímž by se proces zpomalil a stavba prodražila.
Cena ocelových nosníku však překračovala stanovený rozpočet. Z tohoto důvodu jsme v rámci druhého návrhu počítali s odlitím celé konstrukce ze železobetonu. Tím se změnilo pořadí jednotlivých úkonů: místo osazení desek shora jsme začali osazovat zespodu. Když jsme tudíž usadili hlavní trámy, celá konstrukce už byla hotová.
Tento návrh umožnil určitou volnost distribuci desek a jejich uspořádání v různých úrovních s cílem podtrhnout výhled na moře z každé místnosti domu.
 
Architektura
Hlavní vstup do domu působí, jako kdyby byl "vzhůru nohama”.
Terasa v horní části je na stejné úrovni jako ulice. Most spojující hlavní vchod do domu s ulicí umožnuje různé pohledy skrz stromy na moře a na okolní kopce. Bazén byl umístěn na této úrovni, protože se jedná o slunečnou část pozemku. Má tepelně izolační funkci a na hladině je vidět odraz okolní krajiny
Stavební program tohoto domu byl zapeklitý, protože byl formulován jako dům pro manželský pár a zároveň jako letní sídlo pro jejich syna a dceru. To je důvod, proč byly ložnice navrženy ve dvou zcela oddělených blocích. Ten, který se nachází na východní straně blíže k moři, je chráněn dřevěnými žaluziemi. Ostatní tři ložnice jsou umístěny za tímto blokem, ale jsou vertikálně posunuty přesně o jeden a půl metru, aby se nezamezilo výhledu na pláž.
Tento zavěšený dům jakoby plaval mezi stromy, a tím zachovával přírodní ráz krajiny.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 29.08.12
Návštěvnost: 35154 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Dům v Ubatuba tomote 30.08.12 13:10
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.