Rodinný dům Jindřichov

Rodinný dům Jindřichov
Projekt:2008
Realizace:2010
Užitná plocha:362 m2
Zastavěná plocha:146 m2
Obestavěný prostor:918 m3


Úkolem bylo navrhnout rodinný dům na místo stávajícího rodinného domu „chalupy“, který byl určen k demolici.
Návrh objemového řešení důsledně vychází z principů stávající chalupy. Jedná se o hlavní jednopodlažní hmotu postavenou na obdélníkovém půdorysu zastřešenou sedlovou střechou. Hlavní hmota rodinného domu je doplněna podobně koncipovanou menší hmotou hospodářského objektu – garáže. Výrazným architektonickým prvkem je ustoupení společenské části I. NP a vytvoření kryté terasy. Obdobným způsobem tj. výrazným ustoupením jsou řešeny i ostatní okenní otvory obytných místností, čímž je dosaženo výrazné plasticity fasády jinak lapidárního objemu. V detailu je určující kombinace hladké omítané fasády s dřevěným obkladem a posuvnou stínící technikou.
Koncepčně určujícím pro výraz interiéru je ponechání otevřené dispozice společenské části v prvním nadzemním podlaží s optickou vazbou v podélné ose objektu. Dalším motivem je vytvoření galerie nad prostorem jídelny s průhledem do krovu II.NP.

Dispozice

V přízemí domu je ze zádveří přímo přístupná pracovní kuchyně a blok hygienického a technického zázemí (WC, technická místnost) se schodištěm do II. NP. Dále je z prostoru zádveří v podélné ose přístupný velkorysý obytný prostor s krbem a přímou vazbou na venkovní terasy a kuchyni. Z obytného prostoru je přes „filtr“ šatny přístupná klidová část rodinného domu v I.NP. Ta je tvořena ložnicí a přes výše zmíněnou šatnu přístupnou koupelnou s odděleným WC. Obytný prostor je rozdělen na část jídelní s přímou vazbou na kuchyni a část společenskou s výstupem na krytou na terasu s venkovním krbem.
Druhé nadzemní podlaží je zpřístupněno provozně i opticky odděleným schodištěm. Z centrálně situované společenského prostoru (pracovny, herny) – galerie chodby jsou přístupny dva pokoje (ložnice) s vlastním hygienickým zázemím (koupelna s WC) a komora. Pokoje jsou koncipovány jako hostinské pro občasné užívání.
Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických cihelných bloků tl. 300 mm opatřeny kontaktním zateplovacím systémem s tenkovrstvou probarvenou omítkou ve světlém odstínu. V místech ustupujících okenních otvorů – terasy a loggie je navržen dřevěný obklad stěn a podhledu. Konstrukce stropů jsou uvažovány z keramických tvarovek osazených do systémových stropnic. Střecha rodinného domu i garáže je navržená z TiZn plechu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.