Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Dům Acman
Hiša Acman

Autor: Nande Korpnik
Adresa: Griže 2533, Griže, Slovinsko | mapa
Web: www.acman.si
Projekt: 1999 Realizace: 1999
Užitná plocha: 286 m² Plocha pozemku: 800 m²

Dům leží ve vesnici Griže devět kilometrů západně od Celje. Místní regulativy novým stavbám předepisují sklon sedlové střechy i proporce blízké původním venkovským domům (v extrémních příkladech však zachází až k velikosti oken, barevnosti či materiálům střešní krytiny). Současně musí být respektovány žebřinové sušáky sena, které jsou nepřehlédnutelným odkazem předchozích generací slovinských zemědělců. Tento dům vzbudil mezinárodní pozornost a přinesl slávu autorovi, kterým je Nande Korpnik působící od 90. let v nedalekém městě Celje. Architekt dokázal díky šťastné souhře příznivých okolností splnit všechny požadavky úředníků. Za prvé si klient přál moderní dům, architekt přistoupil na svazující podmínky a především úředníci vydávající stavební povolení neshledali na první pohled v projektu nic závažného, protože splňoval veškerá nařízení. Korpnikovi se podařilo na základech bývalé stodoly vytvořit současný dům využívající moderní materiály a průmyslové detaily. Namísto tradiční venkovské stavby vytvořil jednoduchý geometrický tvar stejných rozměrů jako jeho předchůdce, ale je zabalen do blyštivého hliníkového pláště. Moderní stavba je zakletá do tradiční tvaru. Na domě není nic zbytečného, udržuje si zdrženlivý architektonický jazyk s dostatkem elegance. Nad obytným přízemím rodičů si majitelé v podkroví vybudovali módní studio na šití dámských šatů.
Objekt po svém dokončení vzbudil bouřlivou diskuzi, co všechno může na slovinském venkově vzniknout. Slovinské úřady se usilovně pokouší podobu venkova chránit. Ten však byl v řadě případů narušen již nekvalitní poválečnou výstavbou rodinných domků, takže ochrana pokřiveného rázu je pomýlená a několik málo zachovaných stodol příliš nezmůže.
Projekt získal v roce 2000 Plečnikovu cenu a současně byl nominován na Cenu Mies van der Rohe.
Autor: Petr Šmídek, 04.08.10
Návštěvnost: 24794 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.