Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Obchodní a obytná budova Maksimilijan
Poslovno-stanovanjska stavba Maksimilijan

Autor: Nande Korpnik
Spolupráce: Tina Škrinjar, Matej Kainz, Črt Reberšak, Helena Krempuš
Adresa: Ljubljanska cesta 5, Celje, Slovinsko | mapa
Web: www.maksimilijan.si
Investor: Maksimiljan d.o.o.
Realizace: 2005

Město Celje se může hrdě pyšnit titulem hlavního průmyslového města ve Slovinsku. Přestože poválečný rozvoj města se zaměřoval především na budování nových továren a dělnického bydlení, tak nikdy nezůstala  zcela zapomenuta jeho středověká sláva. V 15. století, kdy panství v Celje ovládalo polovinu území dnešního Slovinska a zároveň získalo rozsáhlé pozemku v jižním Maďarsku a Chorvatsku, představovalo jedno z důležitých center v Evropě. Po výrazném útlumu průmyslu v posledních desetiletích se rozvoj města znovu zaměřil na opomíjené historické centrum, přičemž největší pozornost stavebníků přitahují blízká předměstí, které se všeobecně jeví jako výhodná investice. Jedním z takových projektů je i polyfunkční dům Maksimilijan nabízející směsici obchodních prostorů, pronajímatelných kanceláří i luxusních bytů v nejvyšších poschodích. Objekt, který leží v blízkosti historické městské brány na rušné křižovatce, okamžitě zaujme svým nezvyklým amébovitým tvarem a ještě více předsazenou mohutnou nástavbou. Kolem pozemku každodenně projdou tisíce obyvatel směřujících z autobusového a vlakového nádraží do centra a podél městského parku pak dále k řece Savínja. Kromě rušné dopravy se na této křižovatce potkávají i různé výškové úrovně okolních domů, což zohledňuje i nový objekt. Spodní omítaná část s kancelářemi výškově navazuje na uliční linii historických domů vycházejících ze starého města, zatímco dvoupatrová skleněná nástavba se vztahuje nově vznikajícímu modernímu městu. Objekt se skládá ze tří úrovní: obchodní přízemí, na ně navazují tři běžná poschodí a celý dům je završen dvoupatrovým skleněným penthousem vyklánějícím se do křižovatky. Zatímco zvenku zaujme výrazné horizontální členění objektu, tak daleko důležitější je jeho vnitřní dělení uprostřed na dva samostatné bloky. Zatímco jižní část obrácená do města slouží k bydlení, pak v části do rušné křižovatky jsou kanceláře. Vnitřní rozdělení lze vyčíst i z fasády podle rozdílných oken. Dlouhé okenní pásy obíhající kolem zaoblených nároží napomáhají ke zvýšení dynamiky celé stavby a nastínění nového rozvoje celého města Celje.
Autor: Petr Šmídek, 04.07.12
Návštěvnost: 28072 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.