Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Českobudějovicko

Autor: caraa.cz s.r.o. | Martina Buřičová, Štěpán Kubíček
Adresa: Česká republika
Projekt: 2003 Realizace: 2007
Užitná plocha: 194 m² Zastavěná plocha: 148 m²
Plocha pozemku: 1294 m² Obestavěný prostor: 925 m³

Zadání
Mírně svažitý pozemek je poslední stavební parcelou na jižním okraji obce, která je fakticky předměstím krajského města, čemuž odpovídá i poměrně intenzivní výstavba různorodých rodinných domů v uplynulých letech. Západní svah poskytuje panoramatické výhledy na město a krajinu s mnoha horizonty pohoří Blanského lesa a Šumavy.
Záměrem klienta byla výstavba příměstského rodinného domu v zahradě pro trvalé bydlení rodiny se 4-6 členy.

Architektonické řešení
Vzhledem k absenci jednoznačně definované urbanistické souvislosti byl návrh pojat jako soběstačný, suverénní solitér – vila v zahradě.
Prostá, elementární forma zděného kvádru s plochou střechou je kompozičně členěna výraznými dvoupatrovými výřezy okenních otvorů s dřevěnou fasádou a doplněna na delších fasádách dřevostavbami krytého garážového stání (na západě) a balkónu (na východě).  Dřevěné terasy na úrovni zahrady jsou součástí celé kompozice, stejně tak jako opěrná kamenná zeď tvořící oplocení do ulice. Severojižní orientace objektu podél obslužné komunikace ponechává volnou plochu klidové zahrady, využívá výhledu do volné krajiny z obytného prostoru a umožňuje maximální prosvětlení a proslunění dispozice.
Návrh odpovídá požadavkům na současnou architektonickou tvorbu – jednoznačná abstraktní kompozice s použitím tradičních materiálů, zdiva s omítkou, dřevěného obkladu a kamene, které zároveň definují barevnost stavby.

Dispoziční řešení
Dispoziční řešení je přehledné, ekonomické. Hlavní obytnou plochu objektu, obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, tvoří dvoupatrový prostor s knihovnou na galerii, který uzavírá jižní část dispozice. Z tohoto prostoru jsou přístupné obě dřevěné terasy (východní a západní) na úrovni zahrady.
Jednoramenné, přímé schodiště propojuje vstupní halu v přízemí s chodbou v patře. V obou patrech jsou vždy dva pokoje se zázemím – koupelnami a technickou místností. Sklad pro kuchyni je umístěn pod schodištěm.
Součástí dřevěné konstrukce krytého garážového stání je úložný skladovací prostor.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 14.08.12
Návštěvnost: 39542 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.