Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům na Červeném kopci

Autor: ROSA – ARCHITEKT | Martina Rosová, Michal Rosa
Adresa: Hornova, Trutnov, Česká republika | mapa
Projekt: 2009 - 2010 Realizace: 2010 - 2012
Plocha pozemku: 850 m²

Stavební pozemek se nachází v poměrně prudkém jižním svahu s přístupem ze severní strany v území svázaném dosti přísnou regulací, která omezuje výstavbu na rodinné domy se sedlovou střechou, jejíž hřeben musí směřovat kolmo na přístupovou komunikaci. Z pozemku je výhled na celý Trutnov.
Zadání se skládalo ze tří úkolů: Vyřešit funkční dům pro dvoučlennou domácnost s požadavkem na návaznost zahrady na obytné prostory domu. Navrhnout zastřešení venkovní vířivky tak, aby bylo součástí hmoty domu a nikoli přidanou pergolou. Architektonickým řešením vytvořit přidanou hodnotu, která v případě prodeje zvýší cenu a likviditu nemovitosti.
S ohledem na orientaci pozemku vůči světovým stranám a na podmínky dané regulačním plánem byla zvolena kompozice dvou kvádrů, které na sobě leží a částečně se překrývají. Tato kompozice je také reakcí na svažitý pozemek a na předpokládaný provoz objektu. Vstup do objektu je na úrovni druhého nadzemního podlaží. Toto vstupní podlaží bude využíváno méně – zejména návštěvami. Bydlet se bude v 1. nadzemním podlaží, které má přímý kontakt s jižní částí zahrady.
Ve 2. nadzemním podlaží, je kromě vstupní haly pracovna, pokoj pro hosty, koupelna a technická místnost. Hmota druhého podlaží má podélnou osu a také hřeben sedlové střechy orientován přibližně severojižním směrem, čímž je splněna požadovaná regulace.
První nadzemní podlaží má podélnou osu orientovanou kolmo na osu 2.NP – tj. východně - západním směrem. Tato kompozice je velmi výhodná, protože všechny obytné místnosti (v obou podlažích) mají otvory jižním až jihovýchodním směrem. To je příznivé z hygienického hlediska i z hlediska oslunění. Hmota 2.NP navíc přesahuje přes část 1.NP a tak poskytuje zastínění terase a zastřešení vířivky. Hmota 1.NP je navržena s plochou střechou – díky svažitosti terénu se ale tato střecha směrem od přístupové komunikace bude jevit jako terasa a nenaruší rytmus okolní zástavby.
V návrhu je kladen důraz na propojení interiéru obytných místností a exteriéru a to zejména velkými prosklenými plochami v jižní fasádě. Způsob osazení domu do terénu za použití opěrné stěny z pohledového betonu má za následek, že z obytného patra je možné vstoupit to prakticky rovinné obytné zahrady o ploše 540 m² a to na pozemku, který má včetně stavby výměru 850 m².
Objekt při pohledu od přilehlé komunikace působí jednoduchým dojmem, plně se projeví při pohledu ze zahrady. Základní myšlenkou je kontrast dvou hmot a to nejen jejich vzájemnou polohou, ale i materiálového řešení. Kombinace lícových pásků a bílé omítky jasně signalizuje, že se jedná o moderní městský dům.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 03.08.12
Návštěvnost: 54872 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.